НОВИНИ

Мария Бакалова - първата българка с номинация за "Златен глобус"

bnt avatar logo
от Ростислава Генчева
07:02, 06.02.2021
6937
Чете се за: 07:37 мин.
Култура
мария бакалова първата българка номинация златен глобус
Слушай новината

Родена в Бургас на 4 юни 1996 г., Мария Бакалова завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "Панчо Владигеров", а през 2019г. и НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" в класа на проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова.

"Започнах да пея на 5 или 6 години и след това започнаха и уроците по флейта. Но в един момент това не ми стигаше.

Исках да избягам от реалността,

разказва тя пред The New York Times.

"Актьорът може да бъде всеки. Можеш да направиш всичко. Можеш да живееш на Марс. Бях наистина обсебена от скандинавското кино и кинодвижението Dogme 95. Бях вдъхновена от актриси като Мерил Стрийп, Никол Кидман и Натали Портман - от силните образи, в които се превъплъщават и важните истории, които разказват. "

След номинацията "Златен глобус", проф. Добчев сподели:

"Мария беше много амбициозна студентка. Много искаше да прави театър на всяка цена, да влезе като артистка в театъра и в киното. И спрямо нейната природа, която сега виждам, че в тази роля в Борат демонстрира много добре. Спрямо нейната природа и ние я поощрявахме. Например тя изигра една много странна роля в "Черна дупка" на Горан Стефановски - Саня и както и ролята на прислужницата в "Процесът" на Кафка, която има 6-ти пръст на ръката и иска да бъде оценявана като нещо екстравагантно."

Още като студентка във втори курс, Мария Бакалова дебютира в киното във филма "XII а" на режисьора Маргарита Ралчева, който записа изключителен зрителски успех след показа си по кината у нас.

Първата й главна роля е на 18-годишната Яна във "Transgression" на режисьора Вал Тодоров. За нея тя получава награда за "най-добра актриса" на AltFF в Торонто през 2018 г.

Участва и в "Бащата" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов и "Като за последно" на Ивайло Пенчев.

За кастинга за ролята в "Борат" 2, Мария научава от актьора и продуцент Юлиан Костов, който живее и работи във Великобритания и САЩ.

"Всичко започна миналата година, когато кастинг режисьорът Нанси Бишъп (на която често сътруднича) ме помоли да ѝ помогна с намирането на актриса, която да играе главната роля на тийнейджър във високобюджетна холивудска комедия", разказва в интервюто си Юлиян Костов за "Програмата".

"Нито тя, нито аз, знаехме кой е проектът

или замесените лица. Бях зает, а това щеше да е трудоемко и неплатено, но изглеждаше прекалено голяма възможност, за да я изпусна за сънародничките ми. По това време бях в Лос Анджелис и въпреки 10-те часа разлика за три дни успях да се свържа със 70 български актриси, които отговаряха на изискванията, и поисках да ми изпратят видео кастинги.

Междувременно за тази роля се състезаваха още стотици момичета по света. Мария Бакалова, която без малко да пропусне шанса си, се открояваше още от първия домашно направен запис.

Седмица преди първия ѝ кастинг в Лондон със Саша решихме да работим заедно. Така станах неин мениджър и ментор, и преживяхме заедно

травматизиращия процес на селекция,

който продължи месеци".

В интервю за "Good Morning America", Саша Барън Коен споделя, че екипът на Борат е

интервюирал 600 жени от цял свят,

за да намери актриса за ролята на 15 годишната му дъщеря, и че Бакалова е "един от най-смелите актьори в историята."

Точно в това интервю той заявява, че:

"Ако тя не бъде номинирана за Оскар, наградите ще са пародия."

По-късно Бакалова, ще разказва как това признание на Коен я е разплакало.

Още преди да излезе, филмът нашумява със сцената, в която адвокатът на Доналд Тръмп, Руди Джулиани дава "интервю" на мнима журналистка", изиграна от Бакалова (именно с подобна импровизация на кастинга за ролята, в която Бакалова убедително убеждава всички, че е журналист, екипът на Борат е единодушен, че тя е тяхната актриса). The Guardian описва сцената така: "Джулиани, на 76 години, може да бъде видян да

лежи назад на леглото, оправя ризата си,

бъркайки в панталона си. Борат ги прекъсва, като се вмъква и казва: „Тя е на 15. Тя е твърде стара за вас."

Руди Джулиани отговаря в Туитър на публикацията: "Видеото е пълна измислица. Прибрах ризата си, след като свалих звукозаписната техника. Никога преди, по време или след интервюто никога не съм се държал неуместно. Ако Саша Барън Коен намеква другояче, той е хладнокръвен лъжец ". Записът обаче е еднозначен.

С гостуването си в Шоуто на Джими Камъл заедно с Коен, два дни преди премиерата на филма Борат 2 на 23 октомври по Amazon Prim, Бакалова става най-коментираната актриса, заради убедителното и представяне в образа на Тутар Савгиев, която успява да накара водещия да си събуе панталона.

Мария Бакалова е

първата българка, оглавила класацията за популярност на IMDb

и единствената европейка, стояла на върха две седмици. Variety също я сложи в престижната си ежегодна класация "10 актьори, които да следим през 2020". Филмовите критици във Флорида, Чикаго и Ню Йорк я обявена за най-добра поддържаща актриса за 2020 г.

"Облечена с блуза и шорти с леопардов принт, изгряващата звезда Мария Бакалова беше сред приятелите на Къщата, за да гледа кинематографичното откриване на колекцията Dior Couture пролет-лято 2021 г. на Мария Грация Чиури."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време и пролетни температури в събота
Слънчево време и пролетни температури в събота
Спелеологът доц. Стоев за инцидента със Скатов: Липсата на техническа подготовка води до умора и грешки
Спелеологът доц. Стоев за инцидента със Скатов: Липсата на техническа подготовка води до умора и грешки