НОВИНИ

Мария Габриел и кметът на Милано с инициатива за насърчаване на научни умения сред жените

мария габриел кметът милано инициатива насърчаване научни умения сред жените
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 01.05.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, заедно с кмета на град Милано Джузепе Сала, постави начало на инициативата STEMintheCity.

Инициативата цели да насърчи придобиването на цифрови умения, обучението в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), както и предприемачеството сред жените. Тази година тя се провежда в онлайн формат, под надслов "Поколението STEM – подкрепяме бъдещето!".

За Мария Габриел общините имат водеща роля за трансформацията на цифровата икономика и общество.

Мария Габриел, български еврокомисар: Оценявам високо предложението на кмета на Милано да открием съвместно тази инициатива. Вярвам, че заедно - младите хора с местните и европейските институции - чрез образование и умения, ще се възползваме от възможностите, които предоставя цифровизацията за намиране на решения в полза на обществото.

По време на откриването, еврокомисарят информира за възможностите за младите хора в рамките на нейния ресор. Тя обърна специално внимание на програмата за платени стажове "Цифрова възможност" (Digital Opportunity Traineeships), която предостави шанс на над 6 000 студенти да придобият цифрови умения чрез платен стаж в частния сектор. В допълнение, програмата "Еразъм+" ще предостави много нови възможности за обучение, като например виртуална мобилност.

Комисар Габриел наблегна на необходимостта повече момичета и жени да се насочват към информационните и комуникационни технологии.

Мария Габриел, български еврокомисар: Дигиталните умения са ключови за успех в модерната икономика и общество. Понастоящем, над 90% от работните места изискват поне базови дигитални познания. Обучението по информационни и комуникационни технологии е инвестиция в бъдещето, която дава ясна перспектива за кариерно развитие. Днес в Европа едва 17% от заетите в сектора са жени. Това трябва да се промени. За да покажем лицата на успешните жени в този сектор, през септември ще обявим европейска награда за жени иноватори.

Затова популяризирането на обучението в STEM специалности ще е акцент в новия план за действие за цифрово образование, който ще представя до седмици, каза в заключение българският еврокомисар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допълнителни мерки във Врачанската болница след случая с избягал пациент
Допълнителни мерки във Врачанската болница след случая с избягал пациент
1555 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас
1555 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас