НОВИНИ

Мартин Димитров: През август трябва да се договорят доставките на газ за зимата

bnt avatar logo
от БНТ
19:57, 02.08.2022
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

В условията на война и вносна инфлация е възможно да има нужда от нова актуализация на бюджета, прогнозира в студиото на “Още от деня” Мартин Димитров от “Демократична България”, който беше председател на Икономическата комисия в 47-ото Народно събрание.

По думите му Русия е започнала да намалява доставките на газ за някои европейски страни далеч преди началото на военните действия в Украйна.

“Тоест, това поскъпване е планирано и то е част от общите им действия. Те искаха да предизвикат газова криза в Европа и я предизвикаха”, отбеляза той и допълни, че Европа, и най-вече България, се е оказала неподготвена за такъв “удар”.

Според Димитров редовно правителство е възможно да има чак в началото на ноември, когато ще е много късно да се договарят дългосрочните доставки на газ, с които да подсигурят цялата зима.

“Затова сегашният служебен министър е в изключително важно качество. Препоръчвам му да прави отчети всяка седмица какво е свършил и какво смята да свърши, защото през август трябва да се договорят количествата газ от въпросните танкери, по които отношение има ЕК и тя участва в това договаряне. Тоест, ако се пропусне този период, няма връщане назад”, категоричен беше той.

Наред с това договаряне като “спешна задача” пред настоящия енергиен министър седи и осигуряването на път тези кораби - “тоест терминал за втечнен газ, регазификация и т.н., което може да стане или през Гърция, или през Турция”, отбеляза Димитров.

“Втората спешна задача е дали и какви количества могат да бъдат закупени от азербайджанския газ. Бяха договорени тези 1 млрд. куб. м, за които предишните управляващи от ГЕРБ казаха, че няма как да стане - видя се, че има - стана, а сега има възможност и за още допълнителни количества. Но това пак трябва да стане август”, подчерта той.

На въпрос защо бившият енергиен министър обещава осезаемо намаляване на цената на газа от октомври, а “Булгаргаз” иска нейното увеличение с 60%, Мартин Димитров припомни, че Европа не е била подготвена за ограничени доставки на руски газ.

“Няма достатъчно входни точки - терминали, за втечнен газ, така че руският газ да бъде заменен с друг. Това се знае от Москва през цялото време, това е планирано. Просто Европа и България се оказаха неподготвени и това трябва да се каже директно. Оттам е и поскъпването. Ние с вътрешни средства не можем да променим този процес. Важното е, че когато бъде получен лиценза и връзката с Гърция е напълно оперативна, ще започнат да действат цените по договора, които очакваме да са по-благоприятни и да има по-добро обща цена”, поясни той.

За него на всяка цена трябва да се постигне национален консенсус как да се осигурят доставките на газ за зимата и за запълването на хранилището в Чирен.

“Част от Европа ще изпадне в рецесия. Ние трябва да направим всичко възможно българската икономика да продължи да се развива въпреки трудностите, войната, на всичко, което се случва. Това трябва да е националната ни цел и тук трябва да се положат огромни усилия”, продължи анализа си Димитров.

Целия разговор с Мартин Димитров вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Основните задачи пред кабинета "Донев" (ОБОБЩЕНИЕ)
Основните задачи пред кабинета "Донев" (ОБОБЩЕНИЕ)
Отиде си проф. Милан Миланов, водещ български журналист и дипломат от кариерата
Отиде си проф. Милан Миланов, водещ български журналист и дипломат от кариерата