Мартин Стоев: Минималната цел е място в шестицата

от Калоян Николов
10:59, 02.09.2020
Чете се за: 01:38 мин.
Български волейбол
мартин стоев минималната цел шестицата

Националният отбор за юноши под 18 години ще участва на европейското първенство в Италия, което започва от събота.

На откритата тренировка в зала „Христо Ботев“ треньорът Мартин Стоев даде интервю за федерацията ни по волейбол.

Доволен ли сте от подготовката и как протече тя?

Направихме добра подготовката. Имахме две леки травми, които вече отшумяха. Иначе всичко останало е добре и съм доволен. Вече сме накрая. Надявам се утре, когато направим PCR тестове на състезателите, да няма положителни и всички да са здрави.

Направихте по-дълга подготовка.

Да, отбелязахме 38 дни тренировъчен процес. По принцип добрият лагер е между 45 и 50 дни, ако започнеш от нулата. При нас не беше така. Все пак 90 % от момчетата играха първенство за юноши под 20 години. То завърши осем дни преди да започне подготовката, така че състезателите не започнаха от нулата и времето е достатъчно.

С какви нагласи тръгвате с оглед на успехите и миналото на отбора ни?

Тук става въпрос за деца, не за мъже. За това няма минало. Има само настояще и бъдеще, защото те се променят и се развиват. Едни повече, други по-малко. Не знаем съперниците до къде са стигнали. Минало е една година. Така че, каквото е било – било, ние започваме от 0:0. Отиваме в Италия да се борим и ще излизаме във всеки мач за победа. Иска ми се след края на двубоите всеки един да си каже: „Аз дадох максиума от себе си и съм доволен!“ Тогава ще спим спокойно. Тогава, дори и да ни победят, значи са били по-добри от нас. А не защото ние сме играли слабо. Надявам се ние да сме се развили повече от другите или поне на същото ниво.

Имате ли информация за съперниците?

От януари реално – не. Тогава се изиграха няколко регионални турнира на Европа, като нашето балканско първенство. Оттам имаме записи. Но след това, вече 7-8 месеца, никой не е играл. Не е наша слабост, че нямаме информация. Това е реалността.

Всички влизате „на сляпо“ на европейското.

Общо взето – да. Отиваме и разчитаме на собствените си умения.

Попаднахме с Италия в домакинската група. Как ще коментирате жребия?

Жребият беше направен така, че можеше да бъде дирижиран. Лошото е, че не е реален. Защото това е жребий по ранглиста на батковците им. А не за нашата възраст. Но така работят в CEV и ние нищо не можем да направим. Най-облагодетелствани са момчетата на Виктор Карагьозов (най-малките национали), защото те наследяват нашата ранглиста. Лошото е, че отборът на Найден Найденов (юноши под 20 години) неучаствайки на европейско първенство, не взима и точки. Догодина ние ще наследим неговата ранглиста, която ще е лоша най-вероятно. И един ден, дано не се налага, можем и да не участваме в някое първенство.

Какви са целите за Евроволей 2020 в Италия?

Аз винаги се целя в първото място. Вече не знам дали ще е реално, защото не знаем съперниците как са се развили за тази година. Но ако трябва да си кажем минимална цел, това оначава да се класираме за световно първенство догодина. С други думи да сме в шестицата на европейското.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пожарът в Сакар планина е локализиран
Пожарът в Сакар планина е локализиран
ДПС: Оставка на Радев и правителството, експертен антикризисен кабинет
ДПС: Оставка на Радев и правителството, експертен антикризисен кабинет