НОВИНИ

Мартин Стоев: В САЩ ще проверим нивото ни преди Световното

мартин стоев сащ проверим нивото световното
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:47, 27.07.2021
Чете се за: 04:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор по волейбол на България за юноши под 19 години се готви усилено за Световното първенство в Иран (24 август – 2 септември).

Само преди дни младите ни „лъвчета“ спечелиха Балканиадата в Косово за по-горната възрастова група U20, а на 28 юли заминават за САЩ, където ще имат нова поредица от контроли.

Старши-треньорът на селекцията Мартин Стоев заяви в специално интервю за BGvolleyball.com, че приятелските мачове с американците ще послужат за сверяване на часовника и проверка на нивото на тима ни преди Мондиала.

Спечелихте титлата на Балканиадата U20 в Косово. Твоят коментар за представянето на отбора?

- Естествено, че първото място е много радващо, независимо от нивото. За една седмица тренировки, общо взето отборът ни се представи много добре. В тези мачове успяхме да вкараме всички състезатели в игра, за да видим кой къде се намира и да знаем какво трябва да вършим. Да успеем да оптимизираме процеса и всички да покажат най-доброто когато трябва – в края на август, когато е стартът на Световното първенство в Иран U19.

- Хубаво е, че играхме с по-големи от нашите момчета, защото същите тези балкански старни на нашата възраст са по-слаби нямаше да е от полза. А и всеки двубой, който отборът ни играе в повече сега е добре, защото има нужда от мачове. За това ни предстои пътуване и до САЩ, където ще се срещнем с националния отбор на домакините на нашата възраст, както и колежански отбори. Ще изиграем общо 6 приятелски мача.

Съжалявате ли за отсъствието на класни отбори като Сърбия, Гърция и Румъния на Балканиадата, с които можехте да проверите реалното си ниво?

- Да, щеше да е хубаво да присъстват. Но селекциите им са приключили, защото те нямат да участват на Световно първенство и най-вероятно национални отбори в тази възраст не са събирани изобщо. По-силни съперници щеше да е добре дошло, но такава е ситуацията.

Как се стигна до пътуването в САЩ за контроли?

- Получихме предложение за гостуване от тяхната федерация. Заминаваме на 28 юли. Американците са ни поканили, защото те няма да участват на Световното в Иран поради политически причини. С тяхното отказване волейболистите на Русия са получили възможност за участие по ранкинг. И тъй като тимът на САЩ е бил с амбиции за призово класиране в тази възраст, от ръководството са решили да играят с нас, да проверят какво им е нивото. Да се изправят срещу европейски отбор, с какъвто не са играли. За нас също е много хубаво, защото и ние не сме играли с тимове извън Европа. При всяко положение, не само ще проверим къде сме и ще си сверим часовниците с много класен съперник, но и това пътуване ще зареди момчетата емоционално преди Световното.

Виждаш ли израстване в отбора?

- Със сигурност, въпреки че пак казвам, малко време сме тренирали. Отборът не беше в оптимално състояние в Косово. Тази форма я търсим за края на август. Видяха се някои слабости, върху които трябва да се работи.

Кои са тези слабости?

- Нямаме синхрон между блок и защита. Играчите, които не са от Левски, все още нямат голям синхрон с основния разпределител в състава Стоил Палев, което е нормално. Това нещо постепенно ще си дойде на мястото.

А други контроли предвиждат ли се, например със силни европейски отбори?

- Не се получиха или пък ни канят за неподходящ за нас период. Има вероятност у нас да дойде Бразилия преди Световното, но това е само вариант засега.

С колко волейболисти протича подготовката ви?

- Продължаваме 15 състезатели до последния момент. Надявам се да няма контузии . За съжаление, за Иран ще пътуват 12 играчи.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист ще е поставен за Купата на ФИБА - Европа
Рилски спортист ще е поставен за Купата на ФИБА - Европа
Кабаков с втори пореден наряд на Олимпиадата в Токио
Кабаков с втори пореден наряд на Олимпиадата в Токио