НОВИНИ

Мащабни протести в Австралия заради локдауна

Протести Австралия локдаун
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:11, 21.08.2021
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Мащабни протестни акции срещу изолацията и санитарните ограничения се проведоха в най-големите градове на Австралия Сидни и Мелбърн. По данни на полицията на щата Нов Южен Уелс, в Сидни са арестувани 47 човека, а други 260 са глобени за нарушаване на противоепидемичните мерки.

Протестни акции са се провели в централния бизнес квартал на Сидни и в няколко други района. В операцията са включени повече от 1500 полицейски служители, включително бойци от специалните подразделения, става ясно от съобщението на полицията.

По думите на министъра на полицията и извънредните служби на щата Дейвид Елиът, протестите в Сидни, макар и малобройни, "очевидно ще станат причина за ръста на броя на заразените".

„Малка част от хората продължава да игнорира ясните предупреждения на полицията на Нов Южен Уелс, което предизвиква разочарование и срам. Действията им по-скоро ще удължат същата тази изолация, срещу която протестират“, отбеляза той.

По-рано полицейското управление на Сидни издаде предупреждение за пълна забрана за посещения в централните райони и уведоми таксиметровите служби, че през уикенда е забранено превозването на пътници до централния бизнес район на Сидни и околните райони на града.

Мащабен протест срещу изолацията и карантината се проведе и в Мелбърн, където около 4000 души излязоха по улиците на града. Според местен телевизионен канал полицията е потушила брутално протестите, арестувайки 218 души и глобявайки други 236.

„За първи път по време на протестите държавната полиция беше принудена да използва специални средства, включително лютив спрей. Седем полицаи бяха ранени", казва говорител на полицейското управление на града.

Епидемичната ситуация в повечето региони на Австралия остава безопасна, но двата най-населени щата - Нов Южен Уелс и Виктория, както и територията на столицата регистрират значително увеличение на броя на заразените.

Най-трудната остава епидемична обстановка в Сидни. Там през изминалото денонощие са регистрирани 825 нови случая, което е най-високият дневен процент за Австралия от началото на епидемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша надви младите ни баскетболисти в драматичен двубой
Полша надви младите ни баскетболисти в драматичен двубой
Българските щанги стартираха с бронз на европейското за младежи в Полша
Българските щанги стартираха с бронз на европейското за младежи в Полша