Мая Манолова: В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме

от БНТ
15:17, 08.04.2021 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
мая манолова разговори пазарлъци партиите статуквото влизаме
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Коалиция "Изправи се, мутри вън" се разграничи от думи на съпредседателя на обединението Николай Хаджигенов. Това обявиха лидерите на другите партии в коалицията Мая Манолова и Татяна Дончева на извънреден брифинг.

"Изразеното от Николай Хаджигенов тази сутрин по националната телевизия е негово лично мнение, което по никакъв начин не ангажира коалицията "Изправи се! Мутри вън!".

Нееднократно в предизборната кампания сме заявили ясно, че нито ще даваме подкрепа, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС, допълни Мая Манолова.

"В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, БСП и ДПС в пазарлъци за правителство не влизаме“, категорична беше Манолова.

Тя обясни, че Николай Хаджигенов е бил съпредставляващ коалицията заедно с нея до провеждането на парламентарните избори.

"Господин Хаджигенов беше съпредставляващ на коалицията „Изправи се! Мутри вън!" заедно с мен до провеждането на парламентарните избори. Предстои да се сформира парламентарната ни група, която ще избере свое ръководство и свои говорители, които ще изразяват мнението на групата. Никакви разговори от „готови да се жертват", ставайки министри, няма да са толерирани. Решенията за участие или подкрепа на кабинет ще се вземат в парламентарната група. Подобни „жертви" са извън „Изправи се! Мутри вън!". Тоест, в лично качество и не ни ангажира, каза още Манолова.

Не е задължително Николай Хаджигенов да е част от парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!", ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Нито един от избраните депутати, който си позволи да влиза в договорки за министерски кресла, за постове и за позиции, няма да бъде част от парламентарната ни група. В разговори и пазарлъци за правителство с партиите на статуквото - ГЕРБ, ДПС и БСП, не влизаме. Казали сме ясно, че ще водим разговори с „Има такъв народ" и Демократична България за общи действия след влизането ни в парламента", каза Манолова.

Изявлението беше заедно с Татяна Дончева, която е председател на един от мандатоносителите на коалицията - „Движение 21".

"Наложи се да дадем този брифинг, тъй като реакцията след изявлението на г-н Хаджигенов тази сутрин, беше бурна и в медиите, и в социалните мрежи, заяви Татяна Дончева. В създаването на парламент с много нови участници в политиката е нужно по-голямо хладнокръвие от страна на всички ни при възприемане на различни изявления. Тя добави, че ще отнеме време на хората нови в политиката да преценяват изказванията си. Вероятно в много случаи ще става дума за не съвсем премерени изказвания и не съвсем добра преценка какви изводи могат да се направят въз основа на тях, обясни още Дончева".

На въпрос за бъдещото правителство Манолова отговори, че се изчаква конституционната процедура. Борисов със сигурност няма да успее да състави кабинет, защото е в пълна изолация. Ще изчакаме предложението на Слави Трифонов и тогава ще вземем решение за евентуална наша подкрепа, заяви тя.

"Казали сме ясно какви ще са първите стъпки на „Изправи се.БГ" след влизането в парламента, които изцяло отговарят на обещанията ни към избирателите – Комисията по ревизията, промени в Закона за извънредното положение за подкрепа на микропредприятията, засегнати от пандемията, Закона за частния фалит, Закона за личната помощ, Закона за колекторските фирми, Закона за публичните предприятия с цел отнемане на привилегиите на висшите държавни чиновници, и промени в Изборния кодекс, добави Манолова и каза, че ще се въведе мораториум върху назначенията и конкурсите във времето преди новото правителство", уточни Манолова.

По-късно днес Хаджигенов заяви, че Манолова и Дончева очевидно не са нито гледали, нито чули, нито разбрали, какво той е казал пред БНТ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Африканският съюз се отказа от ваксината на "Астра Зенека"
Африканският съюз се отказа от ваксината на "Астра Зенека"
Фабрицио Дзарконе: България е изключително ценен партньор на Световната банка
Фабрицио Дзарконе: България е изключително ценен партньор на Световната банка