НОВИНИ

Месут Йозил обяви края на кариерата си

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:52, 22.03.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
месут йозил обяви края кариерата
Слушай новината

Бившият германски национал Месут Йозил обяви официално днес края на своята активна футболна кариера, публикувайки кратко съобщение в социалните мрежи.

34-годишният Йозил разкрива, че причина за неговото решение са контузиите му в последно време, които са му подсказали, че е време да се оттегли от футболната сцена.

"След задълбочено обмисляне, обявявам оттеглянето си от професионалния футбол. Имах привилегията да бъда професионален футболист почти 17 години и се чувствам невероятно благодарен за тази възможност. Но през последните седмици и месеци получих някои контузии и усетих, че е време да напусна голямата сцена на футбола", написа Месут Йозил.

View this post on Instagram

A post shared by Mesut Özil (@m10_official)

Йозил е роден на 15 октомври 1988 година в германския град Гелзенкирхен, като професионалният му футболен път стартира в Шалке 04 преди през 2008 година да премине в друг немски тим Вердер Бремен, с който печели Купата на Германия през сезон 2008/09.

През лятото на 2010 година полузащитникът е закупен от испанския Реал Мадрид, за който в рамките на три сезона печели по веднъж титлата в Ла Лига, Купата на Краля и Суперкупата на Испания.

В началото на сезон 2013/14 Йозил взема решение да премине в английския Арсенал, където прекарва седем години и половина, в които на четири пъти триумфира в турнира за ФА Къп, а веднъж печели и Къмюнити Шийлд.

През 2021 година немският халф премина в турския Фенербахче, а година по-късно облече екипа на Истанбул ББ, където изигра едва четири срещи преди да обяви отказването си.

За националния отбор на Германия пък Месут Йозил записва общо 92 срещи, в които отбелязва 23 гола, като е част от състава на "Бундестима" по време на триумфа на световното първенство в Бразилия през 2014 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещата Путин - Си Дзинпин: Какво говори езикът на тялото?
Срещата Путин - Си Дзинпин: Какво говори езикът на тялото?
Одобриха мерки за финансово оздравяване на „Български пощи“
Одобриха мерки за финансово оздравяване на „Български пощи“