НОВИНИ

Мианмар освободи 600 задържани протестиращи

мианмар освободи 600 задържани протестиращи
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:45, 24.03.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Слушай новината

Мианмар освободи над 600 задържани на митинги срещу преврата на фона на ново възмущение от бруталните репресии на хунтата срещу протестиращи.

Режимът отприщи смъртоносна вълна от насилие, докато се бори да потуши протестите в цялата страна срещу свалянето и ареста на Су Чжи на 1 февруари. 75-годишният Нобелов лауреат трябваше да се яви на изслушване днес в столицата на Мианмар Найпидо по наказателни обвинения, които биха могли да ѝ отнемат за постоянно политическия пост. Но нейният адвокат Кхин Маунг Зау заяви, че изслушването е отложено за 1 април поради проблеми с видеоконференциите, причинени от наложеното от хунта спиране на интернет.

В Янгон над 600 души, задържани за протест срещу преврата, бяха освободени от затвора.

16 автобуса хора са напуснали затвора в 10.00 часа сутринта местно време.

През нощта в Мандалай настъпи хаос с изгаряне на барикади, арести, нахлуване в домове от силите за сигурност, побои и стрелби, съобщават местните медии. Трима души са били убити във вторник, включително седемгодишно момиче, застреляно в дома си в Мандалай, според Асоциацията за подпомагане на политическите затворници, местна група за наблюдение. Групата за помощ "Спасете децата" и Асоциацията казват, че най-малко 20 души на възраст под 18 години са били убити при репресиите.

Хунтата на Мианмар във вторник защити своите седемседмични репресии, настоявайки, че няма да толерира "анархия".

Асоциацията за подпомагане на политическите затворници е потвърдила 275 смъртни случая след преврата, но предупреждава, че жертвите могат да бъдат повече и казва, че са задържани над 2800 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал с Борис Джонсън след реплика за капитализма и ваксините
Скандал с Борис Джонсън след реплика за капитализма и ваксините
Верижна катастрофа на АМ "Хемус" (СНИМКИ)
Верижна катастрофа на АМ "Хемус" (СНИМКИ)