НОВИНИ

Мика Зайкова в тържествената си реч: Народът ни изпрати в тази зала с една поръка - промяна!

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
09:38, 15.04.2021
7531
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Заседанието на 45-ия парламент се предава по БНТ и БНР, така че моля за усмивки и за работа. Нека народът да види, че в 45-ото Народно събрание има хора с добро настроение и с хумор. Това заяви Мика Зайкова в началото на речта си за официалното откриване на новия парламент.

Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница, заяви емоционално Зайкова.

Сега България се намира в изключително тежка ситуация, както и целия свят, каза още Мика Зайкова, като посочи пандемията и икономическата криза, но допълни, че за страната ни това има и социален аспект.

Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим - вие, старите управници и ние, уж бъдещите нови, много пъти ни е казвал истината, но на 4 април той ни изпрати в тази зала с една единствена поръка - промяна!

Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС, защото аз, и надявам се вие, искаме да видим в очите на българите щастието да не сме най-бедни, най-нещастни и за най-голямо съжаление - най-безпросветни, обясни Мика Зайкова.

България е дала на света Паисий Хилендарски и неговата История Славянобългарска, на всички славяни - азбука и писменост, хора като Иван Вазов, Димчо Дебелянов, Никола Вапцаров. Певци и артисти, записани със златни букви в пантеона на Миланската скала като Борис Христов, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, не мога да ги изброя всичките... Учени във всички области на науката, велики артисти и никой от нас не иска нашите велики артисти, нашите културни дейци да протягат ръка за пенсия, допълни Зайкова.

Независимо от това, че сме различни, че имаме различни политически убеждения, мисля, че имаме една цел - просперитета на България и нейното достойно място в европейската система. Мисля, че нашите предци са ни дали и формулата за тази цел и тя е изписана на фасадата на тази сграда - "Съединението прави силата", каза в заключение Мика Зайкова.

Всичко за първото заседание на новия парламент четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първото заседание на новия парламент в снимки
Първото заседание на новия парламент в снимки
Слави Трифонов и депутатите в изолация или под карантина положиха клетва онлайн
Слави Трифонов и депутатите в изолация или под карантина положиха клетва онлайн