НОВИНИ

Миколас Алекна постави нов световен рекорд в хвърлянето на диск на състезание в САЩ

Новото постижение на 21-годишния Алекна е 74.35 метра.

миколас алекна постави нов световен рекорд хвърлянето диск състезание сащ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:36, 15.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Миколас Алекна от Литва постави нов световен рекорд в хвърлянето на диск на състезание в Рамона в САЩ. Новото постижение на 21-годишния Алекна е 74.35 метра.

До момента в тази дисциплина в мъжката лека атлетика стоеше най-старият рекорд изобщо. Той беше притежание Юрген Шулт от Германия, поставен през 1986 година и беше с резултат от 74.08 метра.

Алекна спечели сребърен медал на световното първенство в Юджийн (САЩ) през 2022-а година, а година по-късно в Будапеща стигна само до бронзовия медал. Сега обаче не само спечели престижното състезание в щата Оклахома, но и даде заявка за добро представяне на предстоящите Олимпийски игри в Париж това лято.

Постижението на литовеца е част от шест поредни опита от над 70 метра. На състезанието в Рамона обаче в тази дисциплина трябва да благодарят и на времето, защото условията бяха перфектни. Той показа, че има сериозни намерения, след като още при първия опит от 72,21 метра. Това подобри неговото най-добро постижение до момента, което беше 71.39 метра и го изкачи до номер 10 в световния списък за всички времена. Но въпреки това той изглеждаше разочарован.

Последва третия опит и измерени 72.89 метра, което явно беше предпоставка за следващия резултат. При петия опит дискът падна на 74.35 м – първоначално измерено като 74,41 м, но по-късно преработено. Алекна влезе в историята, но сега Международната федерация по лека атлетика трябва да ратифицира постижението.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са ефективните мерки за борба с кърлежите?
Кои са ефективните мерки за борба с кърлежите?
Общественият съвет на ЦИК излезе със становище за изборите на 9 юни
Общественият съвет на ЦИК излезе със становище за изборите на 9 юни