НОВИНИ

Милан – Ливърпул в първия ден от основната фаза в Шампионската лига

Реал Мадрид и Байерн Мюнхен също играят тази вечер.

ливърпул победи милан мач два обрата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:28, 17.09.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

С шест мача днес, 17 септември, ще бъде даден старт на новия сезон в Шампионската лига. Сезон 2024/25 ще бъде исторически за най-престижния европейски клубен турнир, тъй като дебютира в нов формат – основна фаза, с което ще бъде сложен край на груповата фаза.

Новият формат на ШЛ ще предложи някои новости. Броят мачове ще бъде увеличен от 125 до 189. Отборите вече няма да са 32, а 36, като ще са включени в едно класиране. Всеки клуб ще има гарантирани минимум осем мача срещу осем различни опонента (четири от тях у дома, четири от тях като гости), вместо предишните шест срещу три отбора на разменено гостуване.

Нито един тим не може да играе срещу съперник от същото първенство на този етап, въпреки че отбори от Англия и Шотландия ще могат да се изправят един срещу друг. Даден отбор може да се изправи срещу максимум два отбора от една страна в основната фаза. Първите осем отбора в подреждането ще се класират директно за елиминациите, докато тимовете, завършили между 9-24-о място, ще участват в плейофи в две срещи, за да си гарантират билет за осминафиналната фаза. Тимовете между 25-36-о място са елиминирани от всички турнири.

Първите две срещи от програмата ще стартират от 19:45 часа българско време. В едната от тях Ювентус е домакин на ПСВ Айндховен, а в другата Георги Кабаков ще ръководи мача между Йънг Бойс и Астън Вила.

От 22:00 има четири сблъсъка, като без съмнение най-интригуващ от тях е този между Милан и Ливърпул. Двата тима стартираха по различен начин новия сезон, като и ще влязат в мача в различно настроение. Милан започна трудно в Серия А, но в последния кръг отвя Венеция с 4:0 у дома за първи успех през кампанията, докато серията на Ливърпул от три поредни победи без допуснат гол след идването на Арне Слот приключи след шокираща загуба от Нотингам на „Анфийлд“.

Освен двубоя в Милано, действащият носител на трофея и рекордьор по отличия Реал Мадрид открива кампанията си срещу Щутгарт на „Сантяго Бернабеу“. Друг от колосите на европейския клубен футбол – Байерн Мюнхен, е домакин на Динамо Загреб, а Спортинг Лисабон и Лил си дават среща на португалска земя.

Основната фаза на ШЛ стартира 17-19 септември и завършва 29 януари, 2025. Елиминациите започват на 11/12 февруари догодина. Финалът на „Алианц Арена“ в Мюнхен е насрочен за 31 май.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 95 000 са столетниците в Япония, близо 90% от тях са жени
Над 95 000 са столетниците в Япония, близо 90% от тях са жени
Арестуваха рапъра Шон "Диди" Комбс заради обвинения в сексуална експлоатация
Арестуваха рапъра Шон "Диди" Комбс заради обвинения в сексуална експлоатация