Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Минералната баня в Банкя отваря врати (Снимки)

от БНТ
14:42, 28.09.2022
Чете се за: 02:15 мин.
Общество
обновената баня банкя
Слушай новината

На 29 септември 2022 г. ще се проведе Ден на отворените врати в сградата на обновената и възстановена Централна минерална баня в Банкя, която предстои да отвори врати за граждани. От 10.00 ч. в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кмета на Банкя Рангел Марков сградата ще отвори врати.

Обновената баня в Банкя (Снимки)

Ще бъдат представени обновените пространства за релаксация, термални зони, детски басейн с минерална вода и други услуги в минерална баня.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Позната още като Царската баня, тя е създадена по времето на цар Фердинанд. Проектирана е от мюнхенския архитект проф. Карл Хохедер, водещ специалист в създаването на подобни сгради в цяла Европа. Проф. Хохедер завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е официално открита.

Реставрацията на Минералната баня, която бе извършена през последните години, върна автентичния вид на забележителната сграда в парка на Банкя, както и по отношение на интериора, така и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност.

Ценните свойства на минералната вода, която се използва, са отдавна известни и това прави използването ѝ препоръчвано за различни лечебни процедури и релаксация.

За гражданите, които желаят да посетят и разгледат Централната минерална баня, ще имат възможност да го направят на 29 септември, когато ще бъдат организирани обиколки с начални часове 11.00 ч., 14.00 ч. и 17.00 ч.

От 30 септември 2022 г., централната минерална баня в Банкя ще отвори врати за посетители.

Работно време: всеки ден от 9.00 до 20.00ч.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев започна с победа на тенис-турнира в Орлеан
Адриан Андреев започна с победа на тенис-турнира в Орлеан
След акция в Сливница: Задържаха двама мъже за трафик на движими културни ценности (СНИМКИ)
След акция в Сливница: Задържаха двама мъже за трафик на движими културни ценности (СНИМКИ)