НОВИНИ

Министър Денков: Новата учебна година ще бъде по-дълго присъствена

министър денков новата учебна година дълго присъствена
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 31.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

„Гъвкавата система, заложена в насоките за обучение в условия на пандемия, позволява през новата учебна година децата да учат по-дълго присъствено. За училищата с по-малко ученици и в по-малките селища например има различни варианти те да останат отворени в ситуации, в които миналата година са били затваряни.“

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков след среща с формални и неформални граждански сдружения на родители и учители днес. В дискусията, продължила близо два часа, участваха представители на 18 различни групи. Те изразиха разнопосочните настроения в обществото във връзка с противоепидемичните мерки в училищата и детските градини, присъственото и дистанционното обучение през предстоящата учебна година, съобщиха от просветното министерство.

„Обединихме се около това, че вирус има и трябва да има мерки. Различията са по въпроса какви да бъдат мерките“, обясни проф. Денков.

Участниците в срещата покриха целия спектър от мнения по темата: от отпор срещу всякакви мерки и определяне на изискванията за маски и доброволно тестване като насилие над децата до искания за стриктен контрол по спазването на мерките, по-висок процент ваксинирани учители и тийнейджъри и задължително тестване на неваксинираните.

Представителите на родителските и учителските групи са единодушни, че предпазните мерки трябва да са комплексни и да се прилагат във всички сфери на живота и от цялото общество, а не само в образователната система. Присъстващите поискаха родителите да имат право на избор между присъствено и дистанционно обучение за своите деца.

Проф. Денков помоли участниците в дискусията да представят писмено своите становища, за да бъдат обсъдени в детайли.

„В дискусия с Министерството на здравеопазването ще търсим разумния баланс, така че да осигурим максимално продължително присъствено обучение при минимален риск за здравето на децата и учителите“, подчерта министърът.

Той допусна възможност публикуваните вече насоки за детските градини и училищата да претърпят промени. При всички случаи окончателните варианти ще бъдат публикувани преди началото на учебната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър: Ситуацията е под контрол
Здравният министър: Ситуацията е под контрол
Реал (Мадрид) спечели битката за подписа на Едуардо Камавинга
Реал (Мадрид) спечели битката за подписа на Едуардо Камавинга