НОВИНИ

Министър Росен Христов: Очакваме резултати от проверките в "Булгаргаз"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:54, 17.11.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
министър росен христов очакваме резултати проверките булгаргаз
Снимка: Архив/БГНЕС

Скоро се очаква да приключат проверките на прокуратурата, ГДБОП, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в държавната компания "Булгаргаз". Това обяви служебният енергиен министър Росен Христов, който беше изслушан по темата в Народното събрание.

"АДФИ също извърши такава проверка и трябва да проверя дали е приключила и дали има доклад. Извършват се проверки от ДАНС, прокуратурата и ГДБОП. Предоставили сме всичката необходима информация и искания за документи, очаквам скоро време да излизат всички доклади", каза Росен Христов.

Въпрос към министъра по темата зададоха от ГЕРБ-СДС.

"Доставките на природен газ за България от 27 април до 22 август са извършвани в нарушаване на закона за енергетиката. Повече от 200 млн. лева месечно са плащани от България. Увредени са интересите на "Булгаргаз". Така става ясно, че са налице всички предпоставки за търсене за имуществена отговорност от виновните за това лице", обясни Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Тя попита дали министърът е внесъл сигнал също.

"С решение на Министерския съвет от началото на април, са спрени доставките на природен газ от "Газпром" в края на същия месец. Всички последващи доставки са на цена по-висока от тази с договора с руската компания", обясни Христов.

По думите му, много от компетентните институции вече извършват проверки в различен аспект по действията на вече бившето ръководство на "Булгаргаз".

Министърът също така уточни, че преговорите с руската компания "Газпром" са напълно спрели. Руското дружество не отговаря на питанията на българската страна.

"Това, което правим е да сме максимално изрядни при отношенията с "Газпром", така че ако се стигне до съд, решението да е в наша полза", каза още Христов.

Служебният министър даде разяснения и по схемата за доставка на втечнен природен газ у нас.

"Нямаме възможност да вземем цял танкер и да го изконсумираме или да го съхраним някъде, правим го чрез сделки. Този газ не идва при нас направо, а през друга компания, която го изкупува и ни подава в газопреносната мрежа стабилни количества ежедневно", каза още ресорният министър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо пропуска последната контрола на Португалия преди Мондиала
Роналдо пропуска последната контрола на Португалия преди Мондиала
Над половин милион ученици в Южна Корея се явяват на ключов изпит за влизане в университети
Над половин милион ученици в Южна Корея се явяват на ключов изпит за влизане в университети