НОВИНИ

Министерство на земеделието: Трите български риболовни кораба край Констанца са задържани неправомерно

все официален документ основание задържани българските кораби констанца
bnt avatar logo
от БНТ
16:56, 27.03.2023 (обновена)
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Трите български кораба продължават да бъдат задържани на пристанището в Констанца. Изпълнителната Агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Министерство на земеделието, както и други компетентни органи все още не са получили официален документ, който да посочва на какво основание те са задържани. Това стана ясно след срещата в Министерството на земеделието с представители на рибарските групи и всички засегнати страни по случая.

Заместник-министърът на земеделието Георги Събев съобщи, че се изчаква юридически документ, въз основа на който трябва да се реши какви стъпки да бъдат предприети от засегнатите страни. Има единствено неофициална информация, получени под формата на отговор на грамата, изпратена от Външно министерство, съобразно която е повдигнато обвинение към собствениците на тези кораби, но в тази информация липсва правно основание. Няма референция нито към национално законодателство на Румъния, нито към европейско такова.

По оценка на Министерство на земеделието нашите кораби са осъществявали законна дейност в общностни води на ЕС в Черно море, каза Събев.

Адвокат по морско право: Корабите на ЕС имат равен достъп до водите, няма основания за задържането на нашите в Румъния

Този случай не е прецедент. Преди повече от 11 години имаше подобна ситуация, когато български риболовен кораб беше задържан и Съдът по правата на човека излезе с решение миналата година, съобразно което румънската страна нерегламентирано е отнела възможност на кораба да осъществява дейност в акваторията на Черно море. Събев се надява ситуацията да не е такава.

Има информация за задържани рибни запаси и инвентар от корабите, задържани в Констанца. Добрата новина е, че капитаните на тези кораби са вече в България.

В момента тече прокурорска проверка без конкретика, но на основа на чие законодателство се установява, не е ясно. Вече 72 часа няма информация на какво основание са задържани българските риболовни кораби.

Какво точно се е случило?

Български риболовни кораби са изпълнявали дейност "риболов" в ексклузивната икономическа зона на Румъния, съобразно дадените правомощия на Европейското законодателство. В периода 21-24 март е била планирана съвместна проверка между български инспектори от ИАРА и експерти от румънската институция.

В последния момент се дават инструкции за промяна на основната задача, а именно проверка в морското пространство и то в отдалеченост на повече от 50 мили от бреговата ивица на Румъния. Проверени са 5 български кораба. Три, от които са задържани в Румъния.

Констатациите показват, че на борда на тези кораби е имало два вида риба - калкан и черноморска бодлива акула. Калканът и цацата са единствените видове, за които има предвидено в рамките на европейското законодателство ограничение в улова, разпределено между България и Румъния. В Румъния има национално законодателство, което въвежда допълнителни ограничителни мерки. На корабите е имало количества и от двата вида, но риболовната дейност на тези кораби е осъществявана извън зоната от 12 мили, която са териториалните води на Румъния. Т.е. българските кораби са осъществявали законна дейност, която позволява европейското законодателство. Уловът на калкан към момента не е забранен.

Изпълнителният директор на ИАРА Ваня Стаматова каза, че е изпратено официално искане от румънските власти да изпратят всички документи по казуса, но до момента такива не са получени. Изчаква се седемдневен срок, за да се изпрати искането повторно. Тя увери, че рибарите може да разчитат изцяло на подкрепата на българската администрация и специално на ИАРА. Още веднъж се извини на рибарите, като каза, че не ги е наричала "бракониери". Те вече не искат нейната оставка.

Капитан Красимир Петров, собственик на два от задържаните кораби каза, че на дневен ред е да си вземат корабите, защото в противен случай ще фалират.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ СЪС ЗАДЪРЖАНИТЕ БЪЛГАРСКИ КОРАБОТИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дешан: Килиан има лидерските качества да обедини различните поколения в отбора
Дешан: Килиан има лидерските качества да обедини различните поколения в отбора
Европол предупреждава за използването на ChatGPT за престъпни цели
Европол предупреждава за използването на ChatGPT за престъпни цели