НОВИНИ

Министерството на правосъдието даде 4 обществени поръчки на АДФИ

хванаха незавърнал софийския затвор рецидивист
bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 10.06.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на правосъдието е предало на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да провери 4 обществени поръчки, заяви заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова. Причината са получени сигнали.

"Помолили сме АДФИ да извършат проверка по 4 поръчки. Едната от тях е за зареждането на лавките в затворите в цялата страна. Искаме освен проверка за законосъобразност, да се извърши и проверка на формиране на цените в лавките и надценките, които се поставят", обясни Павлова.

Министерството на правосъдието иска съдействие от АДФИ и за обществената поръчка във връзка с дрехите на надзирателите в ГД "Изпълнение на наказанията", както и за поръчката за дезинсекцията на местата за лишаване от свобода.

"Това е във връзка с COVID мерките, както и с регулярните мерки срещу гризачи, хлебарки", допълни Мария Павлова.

Обърнали са се към АДФИ и да извърши проверка за закупуването на конвойни автомобили за ГД "Охрана".

"Идеята, освен всичко останало, е по този начин да се проверят и вътрешните механизми за проверка в самото министерство, тъй като всички тези проверки, всичките тези обществени поръчки, са минали през вътрешна проверка от контролния орган в Министерство на правосъдието", посочи Мария Павлова.

Тя е уведомена и, че от понеделник АДФИ са стартирали проверка и във връзка с обществена поръчка за храненето в затворите.

Мария Павлова обяви, че е приключила назначената по нейно разпореждане проверка във връзка със сигналите за издевателства в затворите.

"Установено е, че за периода от 01.01.2017 година до май месец тази година, има общо 9 случая във всички затвори в страната, свързани с полова неприкосновеност на лишените от свобода. Всички случаи са докладвани в прокуратурата. По 6 от тях има образувани досъдебни производства, две вече са приключили с осъдителни присъди", каза Павлова и посочи, че случаите са в цялата страна.

Преди време пред Комисията по ревизия в Народното събрание Светослав Илчовски заяви, че е имало видео с издевателства над бизнесмен, докато той бил в ареста. Мария Павлова отговори категорично отрицателно на въпроса някой от установените при проверката случаи да е във връзка със сигнала.

"Все пак в сигнала нямаше никаква конкретика нито за време, нито за място. За периода, за който се коментираше, няма установено такова действие в никой от затворите", обясни Мария Павлова.

Миналата седмица от правосъдното министерство съобщиха, че във връзка с образувано дисциплинарно производство срещу старши комисар Десислав Трайков, началник на Софийския затвор, е отстранен от длъжност до приключване на производството.

Мария Павлова обясни, че то е образувано във връзка с постъпили множество сигнали. Те са за нарушения, свързани с реда за допуск, с отдаването на затворнически труд, с така наречените ВИП килии.

"Затова се извършват проверките, докато не приключат проверките няма как да оповестим повече информация", каза още Мария Павлова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трите послания на Байдън в началото на посещението му в Европа
Трите послания на Байдън в началото на посещението му в Европа
Вторият тест на Йоренте за коронавирус е отрицателен
Вторият тест на Йоренте за коронавирус е отрицателен