НОВИНИ

Митничари откриха контрабандно злато и валута в хладилник на микробус

митничари откриха контрабандно злато валута хладилник микробус
bnt avatar logo
от БНТ
10:56, 12.09.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Митническите служители на пункт "Лесово" иззеха над 3 кг недекларирани златни изделия и 40 000 евро при проверка на товарен микробус. Контрабандното злато и валутата са на обща стойност 352 916 лева и са открити в хладилник с хранителни продукти в шофьорската кабина.

На 9 септември около 21.30 часа превозното средство с чужда регистрация пристига на МП Лесово. Водачът, турски гражданин, е представил документи, че превозва авточасти от Полша за Турция. В зоната за митнически контрол той е заявил, че няма друго за деклариране.

Откриха над 300 000 лева недекларирана валута на МП Лесово

Снимки: Агенция "Митници"

Служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" селектират микробуса за щателна проверка. В хода на контролните действия инспекторите откриват в хладилник в шофьорската кабина. В него, под хранителните продукти, имало полиетиленова торба с обвити във фолио пакети. Установено е, че пакетите съдържат евробанкноти и изделия от жълт метал, сред които кюлчета, монети, накити във вид на скрап.

Недекларирана валута за над 1,7 млн. лв. задържаха на "Капитан Андреево"

Според извършената експертиза изделията с общо тегло 3709,30 грама са изработени от злато с различни карати - от 14 до 24 (проби от 585 до 999). Общата стойност на златните изделия е в размер на 274 683 лева. Установената недекларирана валута е 40 000 евро с левова равностойност 78 233 лева.

Златните изделия и валутата са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Районна прокуратура – Ямбол.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Има такъв народ" се регистрира за местните избори
"Има такъв народ" се регистрира за местните избори
Георги Давидов остава в щаба на БК ЦСКА и през новия сезон
Георги Давидов остава в щаба на БК ЦСКА и през новия сезон