НОВИНИ

Мизерия и липса на медицинска грижа в психиатрии, затвори и интернати констатира в доклад омбудсманът

нарушени права мизерия липса медицинска грижа посочи докладът омбудсмана психиатрии затвори интернати бежански центрове
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 16.02.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Да бъде осъвременена правната уредба на реда за прилагане на мерки за временно физическо ограничаване при пациенти с установени психични разстройства и да бъде изготвен протокол за прилагане на принудителните мерки „имобилизация“ и „изолация“, в който ясно да бъде отбелязано с каква продължителност и колко често могат да бъдат изолирани и фиксирани (връзвани) пациентите за период от 24 часа, както и да се конкретизират основанията, при които се прилагат тези мерки. Това препоръчва омбудсмана Диана Ковачева.

Представляваната от нея институция публикува 11-ия годишен доклад от проверките в местата за лишаване от свобода през 2023 г., извършени от Националния превантивен механизъм. Механизмът следи, проверява и оценява спазването на правата на човека в затвори, арести, домове за медико-социални грижи за деца, центрове за настаняване от семеен тип за деца, психиатрии, домове за възрастни с увреждания, психични разстройства и деменция, центрове за мигранти и бежанци и др.

Екипът на Националния превантивен механизъм е извършил 50 проверки в изброените места. Изпратени са общо 129 препоръки до различни държавни органи и е проследено предприемането на конкретни мерки за подобряване на условията в местата за настаняване, задържане или изтърпяване на лишаване от свобода.

Наблюденията и изводите и през 2023 г. продължават да констатират системни проблеми, за които омбудсманът нееднократно е алармирал отговорните институции, но въпреки това реални и адекватни решения до момента, на практика няма. Трайно нерешени остават проблемите с недофинансирането и хроничния недостиг на кадри за осигуряване на качествено медицинско обслужване и здравни грижи за хората във всички категории от проверяваните обекти. Липсва бюджетно финансиране и за социални дейности в местата за изтърпяване на наказания – социалната работа и реинтеграция на лишените от свобода продължават да са под въпрос за много от затворите.

Ковачева настоява да бъдат предприети редица спешни мерки за предотвратяването на всяка възможна форма на унизително отнасяне или изтезания. На първо място - да бъде обособено деянието „изтезание“ като самостоятелно престъпление, на следващо - да има практики за ефективен контрол - прокуратурата да упражнява регулярен надзор при изпълнение на наказателните и други принудителни мерки във всички държавни психиатрични болници, защото те се водят места за лишаване от свобода, уточниха от пресцентъра на институцията на омбудсмана.

Всички констатации в доклада на омбудсмана са публикувани тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови мерки за фермерите и превозвачите обяви румънският премиер Марчел Чолаку
Нови мерки за фермерите и превозвачите обяви румънският премиер Марчел Чолаку
Столичната община не е разрешила провеждане на Луковмарш
Столичната община не е разрешила провеждане на Луковмарш