Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Млечният път – дом на извънземни. Истината е някъде там

от БНТ
14:15, 17.06.2020
8165
Чете се за: 00:55 мин.
Още
млечният път ndash дом извънземни истината някъде
Снимка: НАСА

Един въпрос тормози човечеството от поколения: Има ли интелигентен живот отвъд нашата планета?

Все още няма категорично доказателство, че извънземни съществуват, но нови проучвания, цитирани от Евронюз, показват, че нашата галактика може да бъде дом на цели 36 цивилизации от други планети.

Според проучването, ако съществува живот на други планети, подобни на Земята, то в Млечния път могат да се намират три дузини "интелигентни цивилизации". Те също би трябвало да могат да излъчват сигнали в Космоса, по аналогичен начин като хората.

"Начинът, по който ги дефинираме, е нещо като интелигентен, разумен живот, който комуникира чрез технологии като радиовълни, лазерна, оптична светлина, стигаща до Космоса като от нашите градове, нещо такова…", казва Кристофър Конселис, професор по астрофизика в Нотингамския университет и съавтор на изследователска книга, публикувана в "Astrophysical Journal".

Констатациите му зависят все пак от редица предположения.

"Знаем как се е образувал животът на Земята и нашата собствена слънчева система. Знаем колко време е отнело. Знаем какъв вид метали имаме. И ако погледнем кои други звезди в нашата галактика имат тези свойства, можем да достигнем до това число", обяснява той.

Защо тогава още не сме срещали друг живот?

Това е въпрос от десетилетия, известен още като "парадокса на Ферми", а Конселис подозира, че е така, защото тези общуващи цивилизации са "много редки" и животът им не е много дълъг.

"Така че ние просто още не сме успели да ги засечем. И те не са успели да ни засекат, защото ние излъчваме радиовълни в галактиката от около 100 години", аргументира се ученият.

Истината е някъде там...

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът доволен от споразумението с бизнеса и синдикатите
Премиерът доволен от споразумението с бизнеса и синдикатите
От Левски пуснаха в предварителна продажба билетите за реванша с Локо (Пд)
От Левски пуснаха в предварителна продажба билетите за реванша с Локо (Пд)