Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

МО: Вариантите за отговор на НАТО се обсъждат на военно-техническо ниво

от БНТ
19:09, 24.01.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
министерство отбраната българия суверенна държава сама решава какви съюзи участва
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От българското министерство на отбраната обясниха в съобщение до медиите, че повишаването на сигурността сега е по утвърдени от НАТО мерки още преди 8 години и не е повод за напрежение.

Ето и цялото им съобщение:

"Във връзка с информациите в средствата за масово осведомяване, относно декларирани от съюзни държави намерения за предоставяне на сили за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в Източна Европа, Министерството на отбраната прави следните уточнения:

  • Към момента в Алианса се изпълняват утвърдените през 2014 г. Мерки за повишаване на сигурността и Мерки за адаптиране, както и приетите през 2016 г. мерки по т.нар. "засилено предно присъствие" в Естония, Латвия, Литва и Полша и по "адаптирано предно присъствие" в района на Черно море.
  • Възпиращият ефект от тях за нашия регион се базира основно на създаване на условия за по-видимо присъствие на НАТО и повишаване на капацитета и оперативната съвместимост на съюзниците.
  • Това се постига чрез провеждане на учения с участието на съюзнически сили, основно във военновъздушния и военноморски домейн, в т.ч. усилена мисия по охрана на въздушното пространство и оптимизиран график на операциите на Постоянните военноморски сили на НАТО."

Вариантите за отговор на НАТО на нарастващото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се обсъждат все още на военно-техническо ниво, подчертават от военното министерство.

Решение за техния обем и обхват, включително и за разполагането на сухопътни бойни групи в югоизточна Европа, предстои да бъде взето на политическо ниво в НАТО по време на предстоящата среща на министрите на отбраната през февруари, като се отчитат националните позиции на всички държави членки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев: Българският войник е изумявал света със своя героизъм
Президентът Радев: Българският войник е изумявал света със своя героизъм
Временно забраняват влизането в Истанбул от областите Одрин, Къркларели и Текирдаг
Временно забраняват влизането в Истанбул от областите Одрин, Къркларели и Текирдаг