НОВИНИ

Момчил Манчев: Резултат в топ 3 е възможен за Алберт Попов

момчил манчев
bnt avatar logo
от БНТ
22:28, 10.02.2022
Чете се за: 06:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Коментаторът на БНТ за състезанията в алпийските ски на Зимните олимпийски игри в Пекин Момчил Манчев беше специален гост в студиото на предаването "Олимпийски върхове", в което говори за днешното състезание в алпийската комбинация и очакванията за представянето на двамата ни представители при мъжете Алберт Попов и Камен Златков.

В началото Манчев коментира историческия златен медал на Йоханес Щролц, който спечели златото в комбинацията 34 години след триумфа на неговия баща Хуберт на Игрите в Калгари 1988.

"Само можем да ги поздравим и да им се зарадваме. Дано да има повече семейни спортисти, които да ни радват. Благородно завиждам на бащата за емоциите, които е изпитал. Да види сина си не просто, че следва неговите стъпки, а и да постига неговите успехи. Това е неописуемо", зави той.

Момчил Манчев говори още и за сребърния медалист Александър Амот Килде и дали връзката му с Микаела Шифрин е оказала някакво влияние върху неговото представяне.

"Килде не е единственият, който говори за Шифрин. Най-големите спортисти намират сили в най-трудните моменти. Наистина Михаела минава през много труден момент, но тя е изключителен човек. Когато Световната купа беше в Банско, тя единствена изчака всички официални процедури да приключат, за да се снима с целия екип, организирал състезанието. Никой не е искал това нещо от нея, но тя го направи като жест. Иначе Килде днес направи всичко по силите си, но днес това просто не беше достатъчно. Той наистина е в добра форма и очакваше много повече от Олимпийските игри, но понякога добрата форма не е гаранция за резултат", сподели Манчев.

Коментаторът даде още прогнозата си и затова какво можем да очакваме от норвежките алпийци в предстоящите технични дисциплини.

"Хенрик Кристофершен е изключително силен. Младежите в норвежкия отбор Лукас Браатен, Атли Лий МакГрат са способни в най-важния момент да покажат най-доброто от себе си. Това са шампионски качества. Освен това те са обременени и от възрастта и това им позволява да рискуват независимо от залога, а тези рискове много често работят в тяхна полза. Според мен предстоят при мъжете неясни и интересни стартове в гигантския слалом и слалома. Там не само норвежците ще имат думата, а и французите, и италианците, надяваме се и нашите момчета", коментира той.

Момчил Манчев сподели и какви са неговите очаквания към представянето на българските представители при мъжете, заявявайки, че влизане в топ 3 е напълно възможно за Алберт Попов.

"Резултат в топ 3 е възможен за Алберт. Не искам обаче да подлагаме нашите момчета на огромни очаквания. Алберт го познавам от много малък и мога да кажа, че се намира в много добра форма и то не само физически. Той има едно рядко шампионско качество. Умее да се абстрахира от очакванията и залога и в най-важните моменти да е максимално фокусиран. Тогава той показва най-добре това, на което е способен. Той може да направи не само едно или две силни спускания, което в слалома е много важно. Слаломът обаче е много рискова дисциплина. Възможно е да отпаднеш на всяка една врата. За да бъдат максимално бързи, състезателите прекарват ските на милиметри от всяка една от вратите и във всеки един момент тези милиметри може да се окажат от грешната страна. Всички слаломисти са наясно с този риск. Много се радвам, че Камен навлиза в по-добра форма. Той взе първите си точки за Световната купа и го направи с увереност, което показва израстване. Много естествено обработи стъпката напред в своята кариера. Можем единствено да им пожелаем успех. Освен това на база на резултатите на нашите момчета в Световната купа и квотния принцип на Олимпиадата, можем да очакваме тук те да бъдат още по-близо до челото. Има и много външни обстоятелства, които участват в развоя на състезанията, но да се надяваме, че късметът ще бъде на страната на нашите момчета. Мисля, че съвсем скоро всички фенове на този спорт ще се върнем към златните дни на Петър Попангелов, тъй като младежите след него успешно продължават развитието на българските ски", коментира Момчил Манчев.

Накрая Манчев говори и за предстоящия утре старт в супер-гигантския слалом при мъжете и дали Естер Ледецка ще успее да повтори успеха си от Пьончанг.

"Ледецка е на крачка от сензационен успех. След успеха, който постигна в паралелния слалом в сноуборда мисля, че сега е много близо до това да направи нещо изключително. Разбира се, всички ще следим Микаела Шифрин, която се намира в много труден момент. Мисля обаче, че тя има всичко необходимо да се върне в борбата. Предстоят ни уникални незабравими дни", завърши Манчев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бионсе с първа номинация за "Оскар"
Бионсе с първа номинация за "Оскар"
Стефан Георгиев: Ева Вукадинова се справи добре и може само да надгражда оттук нататък
Стефан Георгиев: Ева Вукадинова се справи добре и може само да надгражда оттук нататък