МОН: Децата на образовани родители се справят по-добре с дистанционното обучение

от БНТ
14:28, 27.07.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Още
приоритети образованието матурите новата учебна година основните теми
Слушай новината

Децата на родители със средно и висше образование се справят поне два пъти по-добре с учебния материал отколкото тези от необразовани семейства. Това е един от изводите в анализа на обучението от разстояние в електронна среда, изготвен от служебния екип на Министерството на образованието и науката.

На националното външно оценяване по български език и литература в 7-и клас през тази година учениците, чиито родители не са посещавали училище, са постигнали едва 25% от средния резултат за страната. Половината от средния брой точки имат децата от семейства с основно образование. На другия полюс са седмокласниците с родители висшисти. Те надхвърлят средния резултат с 29 процентни пункта. Учениците от семейства със средно образование имат резултати около средното равнище.

Сходна е картината на изпита по математика след 7-и клас. Децата на висшистите са показали резултати с 39% над средните, докато учениците с неграмотни родители са постигнали само 38% от средното равнище. Разликата е повече от 3,5 пъти.

„Учениците, получили под 30% от максималния брой точки на националното външно оценяване след 7-и клас по български език и литература, са приблизително 21%. На изпита по математика такива са почти половината. Това означава, че всяко пето дете не се справя с материала нито по български език и литература, нито по математика. Това означава риск от отпадане от образователната система“, обясни при представянето на анализа министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

От подобен порядък са разминаванията в знанията на учениците и в другите класове, които се явяват на национално външно оценяване и държавни зрелостни изпити.

При зрелостниците от семействата с най-висок и с най-нисък образователен статус разминаването в знанията по български език и литература е почти 2,5 пъти. Децата на висшистите постигат 118% от средния резултат, а тези на неграмотни родители – едва 48%.

Целия анализ и приложенията към него можете да видите ТУК.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Красимир Симонски е определен за национален координатор по киберсигурността
Красимир Симонски е определен за национален координатор по киберсигурността
Експлозия в химически завод в Германия (Снимки)
Експлозия в химически завод в Германия (Снимки)