НОВИНИ

Музеят на Мадам Тюсо - една от емблемите на Лондон

музеят мадам тюсо една емблемите лондон
bnt avatar logo
от БНТ
16:37, 07.07.2023
Чете се за: 05:20 мин.
Слушай новината

Къде в Лондон можете да се срещнете и да се снимате с цялото кралско семейство? Не, не е Бъкингамският дворец, а музеят на Мадам Тюсо.

Една от емблемите на Лондон, ако не си посетил този много различен и позитивен музей не си доловил спецификата на английската столица. И наистина от сутрин до вечер пред сградата в централната част на града се вие неспирна опашка. Обявен за една от най-посещаваните атракции на британската столица, музеят на восъчните статуи днес привлича средногодишно по 2,5 милиона туристи.

Музеят е много повече от място с восъчни фигури, защото между вас и фигурите няма прегради. Това е мястото, където можете да се запознаете с британското кралско семейство, включително да си направите снимка с тях. Музеят постави нова восъчна фигура на кралица Камила, за да отбележи възкачването на съпруга ѝ на британския престол. Статуята е до тази на крал Чарлз III, а от двете страни на монархическото семейство са фигурите на принца и принцесата на Уелс - Уилям и Кейт.

Това е втората восъчна статуя, създадена за Камила, след като херцогинята на Корнуол прие в "Кларънс хаус" експерти от музея, на които специално позира. Тази фигура се отличава с изключително прецизни детайли.

Ще се срещнете и със семейство Бекъм, ще може да изпробвате спортните си умения срещу някои от популярните спортисти в момента.

Любителите на сагата „Междузвездни войни“ също ще получат своето незабравимо изживяване, докато се разхождат между восъчни фигури на главните герои от епизодите от I до VI. Ще останете зашеметени от невероятната прилика с реалните герои и ще се потопите напълно в магията.

Фигурите са облечени в автентични костюми, а декорите са вдъхновени от ключови сцени от филмите. Динамичните специални ефекти ще допълнят вълнуващото преживяване.

Феновете на поредиците на "Марвъл" също ще намерят своя кумир сред восъчните статуи. Освен че могат да разгледат статуите, те могат да се потопят в света на "Марвъл" с 4D eфектите на кинопрожекцията.

И за да се насладите на духа на Лондон – качете се в музея на такси и се върнете назад във времето. Фигурите, които са изложени в музея на мадам Тюсо, са исторически личности, кралски особи, филмови звезди, спортисти, артисти, а дори и известни престъпници.

----

Мадам Тюсо или Анна Мари Гросхолце родена през 1761 г. в Страсбург. Майка ѝ, останала рано вдовица, се грижела не само за малката Мари, но и за нейните двама братя. Тя била икономка на швейцарския лекар Филип Куртиус и семейството се преместило в Берн. В Париж започва истинският възход на двойката Куртиус. Те правят изложба на своите восъчни фигури и след нейния бурен успех отваря постоянен "восъчен салон" - Салон дьо сир - на булевард "Дьо Тампл". Междувременно обучава малката Мари в свето изкуство. Момичето показва истински талант и на седемнайсет години Мари Гросхолц прави своята първа восъчна скулптура - на Волтер. След Революцията Мари е трябвало да моделира смъртните маски на краля, на кралицата, на Марат и Робеспиер. Хвърлена е в тъмницата и е осъдена на обезглавяване на гилотината. В тъмницата се запознава с инженер Франсоа Тюсо, след излизането от затвора се жени за него, но бързо се развежда и заминава за Англия. Тя успява да пренесе част от своите скулптури, прави нови по памет и подготвя пътуваща изложба, с която обикаля британските острови в продължение на 33 години. През 1835 г. се установява в Лондон и открива постоянната изложба. Прави скулптури на известни личности като лорд Нелсън и сър Уолтър Скот.

Някои от фигурите, които самата Мари е направила, все още съществуват. Колекцията ѝ се състояла от 400 фигури. След пожар през 1925 г. и бомбардировки през 1941 г. повечето били повредени, но основите били запазени. Днес те са изложени в историческата изложба на музея в Лондон. Най-старата изложена фигура е на мадам Дю Бари.

Музеят на мадам Тюсо има клонове в Амстердам, Пекин, Лас Вегас, Холивуд, Сингапур, Токио, Виена и много други световни столици.

Автор и снимки: Ния Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен далеч пред всички в първата тренировка на Силвърстоун
Макс Верстапен далеч пред всички в първата тренировка на "Силвърстоун"
Националите ни по волейбол до 21 години победиха Канада в първия си мач от световното в Бахрейн
Националите ни по волейбол до 21 години победиха Канада в първия си мач от световното в Бахрейн