МВнР: 48 български граждани се завърнаха от Тирол

от БНТ
15:38, 02.04.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
мвнр български граждани завърнаха тирол

48 български граждани се завърнаха в България от поставената под карантина австрийска провинция Тирол със съдействието на Министерството на външните работи.

32-ма наши сънародници пътуваха с изпратен от България автобус, който потегли вчера от Тирол. Останалите се придвижват с осем автомобила. Конвоят премина успешно австро-унгарската и унгаро-румънската граници и пристигна на ГКПП "Дунав мост Видин- Калафат" около 14 ч българско време. Преди да влязат на българска територия на сънародниците ни и четиримата шофьори беше премерена температурата, попълниха и карантинни листове.

От Виена до границата с Унгария автобусът беше съпровождан от посланика ни в Австрия д-р Иван Сираков и дипломати от мисията ни във Виена. На румънска територия сънародниците ни бяха съпроводени от дипломатически представители на посолството ни в Букурещ.

Репатрирането на българските граждани стана възможно и със съдействието на властите на Австрия, Унгария и Румъния, където беше осигурен зелен коридор за автобуса.

Завърналите се сънародници ще бъдат прегледани и ще бъдат поставени пред строга карантина, за да не поставят под риск своите близки и приятели.

МВнР продължава да работи за завръщане и на други наши сънародници. Призовават се тези от тях, които нямат наложителни причини, да не се прибират, тъй като всяко пътуване в момента е свързано с допълнителен риск за тяхното здраве и със сложна координация с всички държави по маршрута, заради въведените рестрикции в придвижването в цяла Европа.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
СЗО: До дни заразените с COVID-19 в света ще са един милион
СЗО: До дни заразените с COVID-19 в света ще са един милион
Тежка катастрофа на пътя Русе - Разград
Тежка катастрофа на пътя Русе - Разград