НОВИНИ

МВнР: И Швейцария, и Алжир признават изтекли български лични документи

мвнр швейцария алжир признават изтекли български лични документи
bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 24.04.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Министерството на външните работи бе уведомено от още две държави, с които имаме дипломатически отношения – Швейцария и Алжир, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията си български граждани с изтекли лични документи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г.

Преди това съгласие да пропускат българските граждани с изтекли лични документи изразиха Австрия, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Ирландия, Катар, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словакия, Турция, Унгария, Франция, Хърватия, Черна гора и Чехия. Така общият брой на държавите, признаващи изтекли български лични документи към момента е 19.

Други 11 страни към момента признават със специални условия или със специални срокове изтеклите български лични документи. Това са: Босна и Херцеговина, Иран, Индонезия, Канада, Монако, Никарагуа, Нигерия, САЩ, както и Португалия, Словения, Япония.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства поискаха от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли. България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи.

Пълният списък на държавите, които признават изтекли български лични документи, е публикуван и на официалния сайт на МВнР в раздела „Коронавирусът – какво да правим". Списъкът се обновява при постъпване на нова информация.

Припомняме, че сънародниците ни с изтекли лични документи, които се намират в държава, която не ги признава, могат да се завърнат в България с издаден от съответната ни консулска служба временен паспорт. Тези български граждани, които нямат възможност да се завърнат в страната ни и имат спешна и обоснована необходимост от подновяване на изтеклите си лични документи, могат да подадат заявление за подновяване като предварително си запишат час в съответната ни консулска служба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АМ "Европа" се очаква да бъде готова преди края на 2020 година
АМ "Европа" се очаква да бъде готова преди края на 2020 година
Доналд Тръмп предложи лечение на COVID-19 с дезинфектанти
Доналд Тръмп предложи лечение на COVID-19 с дезинфектанти