НОВИНИ

МВнР очаква разкриването на около 740 секции в 62 държави за изборите

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:35, 08.09.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Политика
мвнр очаква разкриването около 740 секции държави изборите
Слушай новината

Министерството на външните работи очаква разкриването на около 740 секции в 62 държави за парламентарния вот на 2 октомври. Подадените електронни заявления за гласуване зад граница са малко над 50 000, което е с 5000 по-малко от последния вот през ноември миналата година. Това, според дипломатите ни, отново ще създаде сериозни трудности по дописване в избирателните списъци на желаещи да гласуват в самия ден на вота.

Близо 180 000 е бил броят на дописаните желаещи да гласуват на предишните избори.

Умора от подаването на електронни заявления - така от външното ни министерство обясниха ниския брой регистрирали се за вота онлайн след изтичането на крайния срок - 6 септември.

"Очакваме да бъдат дописани под черта около 150 000 български граждани, които ще упражнят правото си на глас. Сами може да си представите труда, който ще извършат членовете на секционните избирателни комисии. Молим за търпение, молим за добра организация и при самите гласуващи", каза Калин Анастасов, зам.-председател на Работна група "Избори" в МВнР.

Очаква се машините за гласуване в чужбина да бъдат 525.

"В 290 секции ще се гласува с машини. В повечето от тях с по две машини. Очакваме окончателното решение на ЦИК. Но така или иначе за нас това означава повече от 100 машини отгоре спрямо броя от миналата година. Тази дейност трябва да призная, че ни затруднява много", каза Иван Кондов, председател на работна група "Избори" в МВнР.

Над 4000 се очаква да бъдат членовете на секционните избирателни комисии в чужбина. По закон първо политическите партии ще определят своите представители, като разговорите им с Централната избирателна комисия започват в началото на следващата седмица.

"Очакваме политическите партии да излъчат около 800 души, 250 наши дипломати и над 2700 български граждани да бъдат привлечени като членове на секционните избирателни комисии", каза Калин Анастасов.

7000 бюлетини и изборни книжа трябва да бъдат изпратени зад граница.

"Заявили сме пред Централната избирателна комисия, че на нас ни е необходимо технологично време от около 20 дена преди изборите да ни бъдат предоставени както машините, така и бюлетините и изборните книжа".

Най-много секции зад граница -165 ще бъдат разкрити в Турция. В Обединеното кралство те ще са 120 секции, а в Германия - 70.

От външното ни ведомства припомниха, че на тези избори след отпадането на Закона за извънредното положение заради пандемията, няма да може да се гласува с изтекли документи.

ЦИК заличи регистрацията на 7 кандидати с двойно гражданство и на двама под 21 години

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чарлз Трети е новият крал на Великобритания
Чарлз Трети е новият крал на Великобритания
Почина кралица Елизабет Втора
Почина кралица Елизабет Втора