НОВИНИ

МВР предлага законови промени в Националната система за спешни повиквания 112

мвр предлага законови промени националната система спешни повиквания 112
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:55, 01.04.2024
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Министерство на вътрешните работи публикува проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, показва проверка в сайта на ведомството.

Законопроектът е изготвен във връзка с изпълнението на ключов етап от реализиране на инвестицията по Националния план за възстановяване и устойчивост с проект: "Подобряване на Националната система за спешни комуникации 112".

Проектът по плана за възстановяване предвижда изграждане на центрове за комуникации от следващо поколение, които ще бъдат свързани, както и осигуряване на широколентов обмен на информация в мрежата на Националната система 112 – видео, данни, глас и текст в реално време, също и надграждане на системите с нови и съвременни услуги.

Изграждането на центровете от следващо поколение ще осигури още определяне на точното местоположение на обаждащото се лице и на инцидента, равностоен достъп на хората с увреждания, възможност за пренасочване на спешното повикване към най-подходящия център за приемане на спешни повиквания, за да се гарантира ефективен достъп до службите за спешно реагиране на всички граждани.

В частичната предварителна оценка на въздействието на проекта за промени се посочва, че през последните три години на телефон 112 са приети 10 896 243 броя повиквания. През 2023 г. броят на приетите повиквания е 3 761 279, а на регламентираните сигнали - 2 030 361.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен е съставът на България за последните две квалификации за Евро 2024 по хандбал за жени
Ясен е съставът на България за последните две квалификации за Евро 2024 по хандбал за жени
Калин Стоянов: Няма да позволя името ми да се петни от политици за предизборните им нужди
Калин Стоянов: Няма да позволя името ми да се петни от политици за предизборните им нужди