НОВИНИ

МВР се оплаква от политически нападки

мвр предприема засилени мерки сигурност
Снимка: МВР
bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 02.04.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

МВР се оплаква от политически нападки в официална позиция, изпратена до медиите.

"Продължават политическите нападки към Министерството на вътрешните работи. Този път откровените неистини се разпространяват от народен представител и съпредседател на политическо обединение. С изненада разбираме, че МВР и в частност министърът носят отговорност за големия брой недействителни бюлетини. Подобно твърдение е или грубо непознаване на законовите уредби, или умишлено внушение", посочват в позицията.

От МВР уточняват, че ангажиментите на ведомството преди и по време на изборния процес са строго регламентирани.

"Налице е трайно утвърдена практика за осигуряване на изборния процес, независимо от вида на вота. Преди всички избори, едно от първите действия е създаване на щаб, който организира, координира и контролира всички охранителни мероприятия, включително оперативното и явно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите. Този щаб се ръководи не от министъра или член на политическия кабинет, а от висшата професионална фигура, каквато е главният секретар", се казва още в позицията.

Според МВР нападките, че министерството не е реализирало нито една операция за неутрализиране на купуване на гласове са "безпочвени и голословни".

"Резултатите от вложените усилия са недвусмислени – близо два пъти е нараснал броят на образуваните досъдебни производства, свързани с местните избори през 2023 г., в сравнение с вота през 2019 г. Отчетът бе представен именно от главния секретар на МВР. Разпространените неистини са пореден опит за омаловажаване на труда на хилядите служители на МВР, охранявали изборния процес и вложили усилия в противодействието на купуването на гласове. Труд, който преди, по време и след произвеждане на изборите не бе критикуван от народния представител Атанас Атанасов", посочват от МВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова и Изабелла Шиникова започнаха с победи на сингъл на турнира в Хамамет (Тунис)
Гергана Топалова и Изабелла Шиникова започнаха с победи на сингъл на турнира в Хамамет (Тунис)
За сигурността в Черноморския регион - пред БНТ говори румънският генерал Паул Хурмуз
За сигурността в Черноморския регион - пред БНТ говори румънският генерал Паул Хурмуз