НОВИНИ

Мярката 60/40 спасила 205 000 работни места за 88 млн. лева

мярката 6040 спасила 205 хил работни места млн лева
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:11, 16.06.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Две седмици преди крайния срок за кандидатстване по мяркатa, известна още като 60/40, изплатените компенсации по нея са малко над 88 милиона лева.

Това са близо 9 на сто от предвидените 1 млрд. лева, става ясно от списъците с изплатените суми, които Националният осигурителен институт публикува.

От данните става ясно, че 205 хиляди работещи от над 7600 предприятия са получили компенсации по мярката за запазване на заетостта за месеците март, април и май.

От НОИ коментират пред БНР, че има фирми, които кандидатстват с отделен списък всеки месец и понякога даден служител може да участва три пъти, а друг път да става дума за различни хора от предприятието.

Според експертни сметки, благодарение на мярката до момента са запазени поне 100 хиляди работни места, но детайлният анализ тепърва предстои.

10-те най големи бенефициенти по програмата са получили малко над 12 милиона лева или близо 14 на сто от всички плащания, а средната помощ за всички фирми към момента е в размер на 11 500 лева за едно предприятие.

Като икономически сектори, получили подкрепа от мярката на първо място са туризъм и търговия, следвани от промишленост и транспорт.

Най-големи суми като компенсации са получили фирми от машиностроенето, търговията и туризма.

От първи юли мярката ще продължи да действа, но с нов дизайн и по нея ще могат да се наемат и регистрирани в бюрата по труда безработни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитров: Не сме говорили с Джокович за мач в България
Димитров: Не сме говорили с Джокович за мач в България
От ЦСКА-София пуснаха билетите за дербито с Левски
От ЦСКА-София пуснаха билетите за дербито с Левски