НОВИНИ

МЗ предлага да се отпускат безплатни лекарства за пациенти с Ковид, които се лекуват амбулаторно

живо засилва контрола спазване мерките
bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 17.08.2021
7821
Чете се за: 03:15 мин.
Здраве
Слушай новината

В Министерството на здравеопазването се проведе среща на здравните власти с ръководствата на болничните асоциации за готовността на лечебните заведения за евентуална четвърта вълна на коронавирус.

Болниците ще се справят, каза след срещата заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

"Целта на срещата беше да се уточнят технически подробности и проблеми, които възникват. Поставиха се няколко въпроса. Най-важният - оперативната самостоятелност в преобразуването на леглата. Тоест - всеки директор на болница да може да преобразува легла в ковид легла, когато реши. Както и създаване на софтуер, който да дава информация за наличните лица. Трето - по отношение на обезпечеността с определени медикаменти и консумативи - МЗ стартира две процедури - допълнителна поръчка на Ремдесивир и обновяване на договора и поръчка на някои стратегически медикаменти, които в ситуация на пандемия стават дефицитни. Идеята се да се създадат запаси в 6 болници, които да се разпределят в останалите", каза д-р Петров.

Той уточни, че това е заложено в предложенията за актуализация на бюджета.

С наличния бюджет е обезпечен Ремдесивир в рамките на договора, но той няма да стигне.

За да се намали натискът над болничната помощ, ще се задейства извънболничната помощ.

Ще бъде приета амбулаторна процедура за лечение на ковид болни извън болничната помощ, каза още д-р Петров. Ще се включват два-три прегледа при интернисти, които ще се плащат. Ще се плащат изследванията. Ще се включат диагнозите за няколко вида медикаменти, които ще могат да се изписват безплатно на пациенти с Ковид. Това са нискомолекулни хепарини, дексаметазон, няколко вида антибиотици и анти алерганти.

"Разчитаме, че това ще засили, от една страна, интересът на лекарите, а поемайки тези изследвания, ще мотивира болни да се лекуват в къщи", каза зам. здравният министър.

Безплатните лекарства ще се отпуснат от бюджета на касата за всеки, който се лекува амбулаторно.

По отношение на мерките д-р Петров уточни, че има съпротива за тяхното затягане, но ще се засили контролът. РЗИ-тата трябва да създадат един списък с основните рискови обекти, в които става заразяването. Там ще се съсредоточат проверките, съвместно с МВР и другите органи. Няма да се акцентира върху квартални магазинчета.

Ще се поиска от областните щабове да засилят мерките в градския транспорт. Ще се направи отделна среща за градския транспорт и метрото в София, тъй като прави впечатление, че мерките там не се спазват. Проблемът са и масовите мероприятия на открито и закрито.

Това са рисковите моменти - събиране на големи групи на закрито в тесен контакт, обясни д-р Петров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С военен ритуал изпратиха Матей Тодоров в последния му път
С военен ритуал изпратиха Матей Тодоров в последния му път
Волейболните националки с уникална фотосесия с трофея от ЕвроВолей 2021
Волейболните националки с уникална фотосесия с трофея от ЕвроВолей 2021