НОВИНИ

На 3 км от Кюстендил лекуват ковид с... алкохол и чесън

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 31.10.2021
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Ковид вълната у нас не отминава. Почти всички области, с изключение на Кърджали, са в червената зона. Болниците вече изразиха притеснения дали ще им стигне кислорода, необходим за тежко болните пациенти. От Министерството на здравеопазването увериха, че засега количества има. Все повече лечебни заведения се оплакват, че легла за лежащо болните няма.

Не по-различна е ситуацията в Област Кюстендил. Болницата в града е пълна, забелязва се рязко покачване на заразените с коронавирус, обясни пред БНТ директорът на здравното заведение. Заради преструктурирането на персонала, напрежение има във всички останали отделения, допълни той.

В едно от кюстендилските села обаче, жителите нямат особен интерес към ваксинацията и смятат, че ковид може да се лекува с... чесън и алкохол. Това споделиха самите те пред екипа на "Говори сега".

Как се пазите?
Атанас Стоянов: Алкохол и чесън.
Това ли е рецептата?
Атанас Стоянов: Да, това е рецептата, мое мнение, не ангажирам никой.
Ама някой излекувал ли се е с алкохол и чесън?
Атанас Стоянов: Нямам представа. Това си е мое мнение.

Намираме Атанас Стоянов да пие кафе и ракийка с комшии на двора на кметството в кюстендилското село Слокощица. Разказва, че тук хората не говорят много за ковид, защото болните не били много. Оказва се, че и ваксинираните не са много - само 30%, а селото е най-голямото в общината с близо 2000 жители.

Ваксиниран ли сте?
Атанас Стоянов: Не.
Защо?
Атанас Стоянов: Защото, веднага ви казвам, защото на мене никой не може да ми каже - ти след като аз съм...

Кметът на селото Венера Илиева също не е ваксинирана. Признава, че все още се чуди.

Ами не знам честно казано, не знам какво ме притеснява, дали въобще ми дава някаква сигурност тази ваксина това не съм сигурна, защото има много хора, които са ваксинирани и пак боледуват, казва Венера Илиева.

За спазването на мерките срещу ковид местните хора са на различно мнение.

Тук си имат голям хотел с ресторант, който се посещава не само от българи, но и от чужденци. Дияна Андонова е сервитьорка, обяснява ни, че заедно с колегите си участвали в столицата на протеста. Искат хората, които имат антитела, да имат възможност да посещават заведения и търговски обекти.

В момента работим със сертификати, но не го изискваме от всеки един,тъй като все пак това са лични данни и всеки, който дойде в ресторанта, може да покаже сертификат, който дори да не е негов. За да сверим дали наистина сертификатът е негов, ни трябва личен документ, а нямаме право да изискваме от клиентите това нещо, защото все пак това са лични данни там пише ЕГН имена и т.н.

Половината от персонал на хотела са ваксинирани, а останалата част преболедували.

В Слокощица живеят и много млади семейства, защото населеното място е само на 3 км от областния център Кюстендил. Безработица почти няма, хвалят се тук и добавят - който иска да работи, ще намери. В селото има цехове за сушени зеленчуци, тоалетна хартия и изработване на мивки.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Репортери: Й. Бакалска, Е. Чимева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден случай на расизъм във Висшата лига
Пореден случай на расизъм във Висшата лига
Почина "бащата" на тирамисуто
Почина "бащата" на тирамисуто