НОВИНИ

На 60 ст. изкупуват черешите в Кюстендилско, стопани се отказват да прибират реколтата

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 29.05.2020 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
Регионални

Между 60 и 70 стотинки се очаква да се изкупуват за килограм черешите за промишлена преработка в началото на кампанията. Производители се оплакват, че тази сума не може да покрие дори разходите за брането на плодовете.

Кирил Димитров е собственик на 80 декара череши в община Бобов дол. Очаква прибирането на реколтата да продължи около месец, а цените да са като миналогодишните.

Кирил Димитров: Цените на изкупуването, ако е за прясна консумация, вървят около 1,50 - 2 лева сега в момента, за промишлена преработка все още не са започнали, но предполагам, че както всяка година - около 60-70 стотинки започват… Това абсолютно не покрива нищо, само за брането отиват 50-60 стотинки, камо ли за препарати, торове, за други работи и т.н.

За да се стимулира отглеждането на череши в областта е необходимо преработващо предприятие, което да изкупува продукцията, убеден е производителят.

Кирил Димитров: Да се изгради едно предприятие преработващо, което ще поеме тази продукция. По примера на Гърция, където съм ходил и съм видял в един район, където има такова предприятие преработващо, и всеки производител си кара продукцията там , преработва се, реализира се както трябва, не се хвърля нищо, нищо не остава необрано по полето.

Цветанка Мандзурова от 18 години помага за брането на черешите. Разказва, че заплащането е добро, между 30 и 40 лева на ден, въпреки че работата е трудоемка.

Цветанка Мандзурова: Аз съм си свикнала да работа, не съм свикнала да стоя вкъщи, да чакам някой да дойде да ми даде 2 стотинки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разград отваря детските площадки и пенсионерските клубове
Разград отваря детските площадки и пенсионерските клубове
Забраняват се рекламите с деца и на храни, неподходящи за тях
Забраняват се рекламите с деца и на храни, неподходящи за тях