НОВИНИ

На 8 февруари КС казва може ли правосъдният министър да иска отстраняване на главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:21, 18.01.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
гешев нсо имат голям бюджет охраняват лица бюрото защита
Слушай новината

Конституционният съд насрочи свое заседание на 8 февруари 2022 г., когато ще преразгледа Конституционно дело №17 от 2021 г. То е образувано по искане на Министерския съвет.

Изпълнителната власт се е обърнала с питане дали правосъдният министър има правомощията да предложи на ВСС предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор. Делото е допуснато за решаване.

Искането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след като ВСС отказа да разгледа по същество предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Междувременно проф. Янаки Стоилов беше назначен за Конституционен съдия от квотата на президента.

Ето и пълното съобщение на КС:

Конституционният съд ще проведе заседание на 8 февруари 2022 г. (вторник) от 10.00 ч. при следния дневен ред:

1. Конституционно дело № 17/2021 г. по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България като отговори на въпроса: „В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията?“.

Делото е за решаване.

Докладчик: съдия Филип Димитров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ема Радукану започна с победа при дебюта си в Мелбърн
Ема Радукану започна с победа при дебюта си в Мелбърн
Трима загинали след цунамито в Тонга
Трима загинали след цунамито в Тонга