НОВИНИ

На първо четене: Депутатите забраниха продажбата на вейпове на лица под 18 години

Николай Минков
от Николай Минков
13:29, 31.07.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
На първо четене: Депутатите забраниха продажбата на вейпове на лица под 18 години
Слушай новината

Народното събрание с пълно единодушие от 152 гласа "за" прие на първо четене промени в Закона за закрила на детето и забрани продажбата на вейпове на лица под 18 години.

"Настоящият проблем, който искаме да решим с този законопроект, е изключително сериозен. Не веднъж в здравна комисия сме го коментирали. Става въпрос за употреба на вейпове от деца, които не са навършили 18 години, непълнолетни и малолетни. Нашите предложения искат да ограничат точно това. Ролята на държавата е да пази здравето. Друг недостатък е продажба на неникотинови вейпове, които привличат децата със своите плодови аромати, а ние не знаем какво се съдържа в тях", заяви Костадин Ангелов, депутат от ГЕРБ-СДС.

"Всеки от нас би могъл да каже, че има някакви институции, които документално провеждат някакъв контрол, но реалното съдържание във всяка една такава вейп цигара никой не знае какво се съдържа. Ние днес трябва ясно да кажем, че ни е грижа какво се случва с нашите деца. Открехвам една варта с една идея - дали тези вейпове изобщо да е разрешено да имат плодови вкусове, такива, които привличат децата. И твърденията, че това е безвредно - не! Не е безвредно, защото не знаем какви съставки има. Ако пък съставките са безвредни, те създават навика за пушене сред нашите деца. Всяка държава е длъжна да гарантира такива условия, които осигуряват безопасността на нашите деца", коментира Ангелов.

"Преди няколко месеца излезе поредната черна статистика за България, че сме на едно от първите места по тютюнопушене на лица под 18 г. Сегашният законопроект е една стъпка към преодоляване на тази негативна тенденция, която много зачести напоследък. Ние не знаем какво има в тези вейпове. Важно е и психологическото въздействие върху съзнанието на малолетните и непълнолетните, защото едно убеждение, че са безвредни води и до съзнанието, че и цигарите след това са безвредни. Колко ще се реши проблемът с тютюнопушенето е друг въпрос, но самата решимост Народното събрание да въведе някакви ограничения е стъпка в правилната посока", заяви Ивайло Митковски, депутат от ПП-ДБ.

"Специализираната закрила на децата е един от основните приоритети на ДПС и регулацията на такива проблеми е един от приоритети в законотворчеството. Налага се към този момент да вземем спешни мерки и нашата ПГ ще подкрепи законопроекта", каза Николай Златарски от ПГ на ДПС.

"БСП за България" подкрепя проекта, защото темата е важна и сериозна. Тютюнопушенето под всякакви форми е най-лошият път, по който може да потегли младежта. Темата е важна и колкото повече бариери се поставят пред подрастващото поколение към достъпа до вещества, водещи за пристрастяване да се пресече в зародиш, така че ние сме за такива политики", заяви Иван Иванов от ПГ на "БСП за България".

"Ще подкрепим законопроекта за забрана за продажба на вейпове за непълнолетни, но за пореден път ще променим законодателството, обаче контрол няма да се осъществи от изпълнителната власт. Това може да се каже и за райския газ, продаван по дискотеки и заведения. Ще променим закона, но контрол няма да има,ако изпълнителната власт не приеме мерки", каза Климент Шопов, депутат от "Възраждане".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обходени са 70 къщи в село Гара Елин Пелин
Обходени са 70 къщи в село Гара Елин Пелин
Ивайло Иванов отпадна на осминафиналите в категория до 90 кг на олимпийския турнир по джудо в Париж
Ивайло Иванов отпадна на осминафиналите в категория до 90 кг на олимпийския турнир по джудо в Париж