НОВИНИ

На първо четене: Зрелостниците ще могат да се явяват на матура за повишаване на оценката си

омбудсманът внесе отново предложение зрелостниците получат втори шанс матурата вход вуз
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:16, 06.03.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Още
Слушай новината

За целите на кандидатстването във висше училище зрелостници или лица, притежаващи диплома за средно образование, по свое желание имат право еднократно, в рамките на учебната година на завършването си или на следващата учебна година, да положат изпит по реда на държавните зрелостни изпити по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен зрелостен изпит, но не са доволни от оценката си.

Това реши парламентът с приетите на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС и група народни представители.

Резултатът от изпита не променя този от матурата в дипломата за средно образование и се отразява в удостоверение за положен изпит по реда на държавните зрелостни изпити за целите на кандидатстването във висше училище.

При кандидатстване във ВУЗ удостоверението дава право за включване на оценката от положения изпит с тежестта на или вместо оценка от държавен зрелостен изпит от дипломата за средно образование в случаите, когато тя е по-благоприятна за лицето в балообразуването или за прием в висше учебно заведение.

Печат с изображение на държавния герб се поставя и върху удостоверение за положен изпит по реда на държавните зрелостни изпити за целите на кандидатстването във висше училище, прие парламентът. Според действащия закон училищата, с изключение на началните, частните и духовните, притежават такъв печат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продадоха на търг "най-известната мокра риза в историята на телевизията" (СНИМКИ)
Продадоха на търг "най-известната мокра риза в историята на телевизията" (СНИМКИ)
Непобедимият
Непобедимият