НОВИНИ

На трето място сме в Европа по купуване на злато

Добър или лош сигнал за икономиката е рекордно високата цена на благородния метал?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:03, 24.08.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Да видим сега какви знаци за икономиката идват от новината за рекордно високата цена на златото напоследък. Според финансови анализатори това е и индикатор за забавянето на икономиките, което пък може да доведе до намаление на лихвените проценти до края на годината. Очакванията са, че благородният метал ще продължи да поскъпва. Добър или лош сигнал е това?

Според някои анализатори основните причини за рекордното поскъпване на златото са геополитическото напрежение през последните 2 години, очакванията федералният резерв да намали лихвените проценти и забавянето на американската икономика.

"Ако този тренд на забавяне на американската икономика продължи, това ще натиска Федералния резерв да сваля лихвените проценти. Трендът в Европа е такъв, какъвто е в Америка, а именно да се свалят лихвените проценти", коментира Здравко Пиринлиев - инвестиционен анализатор.

Според други експерти цената на златото не се покачва, а валутата, в която ние го оценяваме, се обезценява.

"Защото се печата все повече необезпечена валута. Тоест създава се постоянно нов дълг, което всъщност е инфлацията. Златото като антипод на инфлацията е барометър на това колко много нова инфлация, нова необезпечена валута има в икономиката", смята Макс Баклаян - изпълнителен директор на компания за инвестиционно злато.

Цената на златото е индикатор за състоянието на икономиката.

"Колкото по-висока е цената на златото, топлкова по-нездрава е икономиката".

"Дали ще има рецесия, дали няма да има рецесия - дали американците ще направят т.нар "меко кацане" или може да се случи нещо по-турбулентно към пазара. Така, че в момента рискът е по-висок, спрямо това,което беше преди две години".

През първото тримесечие на тази година централните банки са закупили близо 290 тона инвестиционно злато.

"През 2024-та в самото начало - това е първата година, в която златото задминава еврото по големина актив, който се държи на баланс на централите банки. Реално централните банкери казват, че вярват на злато повече отколкото на еврото".

За 4 години еврото, с което е вързан и българският лев, се е обезценило с 35%.

"Само от началото на тази година златото е с 23€ нагоре. То - освен че ни защитава от инфлацията, ни дава възможността да реализираме и някаква печалба".

А интересът на българите към инвестиционното злато е голям.

"България се нарежда на трето място в Европа само след Германия и Полша на количество злато, закупено на глава от населението, спрямо БВП".

За първото полугодие продажбите на инвестиционно злато у нас са се увеличили с 10% спрямо същия период на миналата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново пламна огънят във видинското село Гюргич, този път в борова гора
Отново пламна огънят във видинското село Гюргич, този път в борова гора
Манчестър Сити преодоля първоначалния шок срещу Ипсуич след хеттрик на Холанд
Манчестър Сити преодоля първоначалния шок срещу Ипсуич след хеттрик на Холанд