НОВИНИ

Национален протест на старта на есенната сесия на парламента

живо национален протест старта есенната сесия парламента
bnt avatar logo
от БНТ
06:46, 02.09.2020 (обновена)
12945
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Национален протест и масирано полицейско присъствие в първия работен ден на депутатите след лятната ваканция.

Към 16 ч атмосферата в Триъгълника на властта е спокойна, картината е далеч по-различна отколкото в обедните часове, когато имаше опити на протестиращи да преодолеят полицейския кордон. Стигна се до обгазяване, а освен служители на реда и протестиращи, пострадаха и журналисти, включително двама наши колеги от БНТ.

Остава засилено полицейско присъствие, но служителите на реда са със свалени щитове.

Колегите ни от БНТ - репортерът Николай Минков и операторът Мирослав Милков, които отразяваха днешните протести, пострадаха около 12:30 ч. и бяха откарани с линейка в болница. След оказана медицинска помощ в "Исул", те вече са в по-добро състояние.

Около 12:10 ч. пристигна линейка, която оказва помощ на няколко по-тежко пострадали и обгазени.

В 12:07 ч. протестиращите хвърляха бали със сено по полицаите, като след това опитаха да ги запалят. В отговор силите на реда изтласкаха множеството.

Включвания на Николай Минков и Александър Марков в обедната емисия "По света и у нас":

8 души са задържани до момента, съобщиха от МВР.

От полицията призоваваха гражданите да запазят мирната форма на протеста, да не се поддават на провокации и да не се увличат по проявите на агресивно поведение.

Към 10.58 ч. протестиращите потеглиха към кръстовището на бул. "Дондуков" и ул. "Раковски", с намерението да блокират движението в района.

В 10.46 ч. в района пристигна линейка.

В 10.25 ч. при излизането на депутатите от сградата протестиращите ги посрещнаха с викове "Оставка" и освирквания. Демонстрантите хвърлят и яйца по парламента.

В 10.15 ч. Александър Томов опита да преговаря с полицията да освободи бул. "Цар Освободител".

В 10.13 ч. протестиращите започнаха да къртят павета от улицата.

В 10.00 ч. беше пуснат лютив спрей и напрежението отново нарасна. За да предотвратят насилието, част от протестиращите застанаха пред полицаите.

В 9:45 ч. отново възникнаха сериозни сблъсъци между протестиращи и полицията. Това се случи на няколко пъти тази сутрин.

Около 8:45 ч. президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова излязоха от сградата на Президентството и отидоха към Народното събрание, където държавният глава ще направи обръщение.

Пред БНТ един от организаторите на протестите Арман Бабикян заяви, че целта днес е сваляне на правителството на премиера Борисов. 55 дни опитахме да бъдем достатъчно възпитани да обясним за какво става въпрос, коментира той.

Около 8 часа възникна напрежение между протестиращите и полицията. Преди това бяха хвърляни яйца по сградата на Народното събрание.

Есенната сесия на парламента започва под обсада, след като организаторите на протестите срещу правителството и главния прокурор призоваха недоволните да се съберат пред новата сграда на Народното събрание.

Площад "Александър Батенберг" е разделен на две - депутати влизат през пропускателен пункт пеша откъм БНБ. Влизането на автомобили и граждани е забранено.

Движението около "Александър Невски" е нормално, с изключение подстъпите към НС, които са преградени с автобуси. На 10 м. един от друг от "Александър Невски" до БНБ има разположение полицаи.

Столичната община предупреди за възможни затруднения при придвижването в района.

Автори: Александър Марков, Николай Минков, Йоана Миланова, Милена Кирова, Боряна Черганова

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
188 случая на коронавирус при 6784 PCR теста
188 случая на коронавирус при 6784 PCR теста
Главен комисар Николов пътува за Свиленград във връзка с пожара
Главен комисар Николов пътува за Свиленград във връзка с пожара