НОВИНИ

Националите по футзал за глухи заминават за Европейското първенство с амбиции за призово класиране

националите футзал глухи заминават европейското първенство амбиции призово класиране
bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 11.10.2022
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор за глухи по футзал заминава за Италия, където ще участва на Европейския шампионат за спортисти с увреден слух в град Монтесилвано. Българите са в група с Англия, Босна и Херцеговина и Швейцария.

Първият двубой е на 14 октомври срещу англичаните, два дни по-късно съперник ще бъде Босна и Херцеговина, а на 17 е последната среща с Швейцария. Първите два тима продължават на четвъртфинал, като това ще бъде и основната цел пред националите, за да получат право на участие на Световното първенство догодина в Бразилия.

Родните футболисти се готвят за шампионата от началото на годината, като в последния един месец водят двуразови занимания и контролни срещи в залата на Национална спортна академия. Играещите треньори Пламен и Христо Петкови, заедно с помощника Филип Филипов, са оптимисти за представянето в предстоящите три мача от групата. Според тях, България има реален шанс да влезе в топ 8 на Европейския шампионат.

"Много старание и желязна дисциплина показват момчетата всеки ден. Имахме приятелски срещи с доста отбори от София и играем добър футзал. Всичко, което трябва сме осигурили за подготовката и престоя им в Италия. Дано да имат и малко късмет, но съм убеден, че можем да победим и трите съперника. Треньорите са гледали много мачове на Англия, Босна и Херцеговина и Швейцария и са запознати с техните качества. В последните седмици тренировките са насочени към тактически и заучени положения, което е от голямо значение за футбола в зала. Тези момчета играят от дълги години заедно и се познават отлично. Според мен, имаме реални шансове да получим право на директно класиране за Световното първенство през 2023 година в Бразилия и дано повторим чудесното представяне на България от последното Европейско по футзал, където спечелихме бронзовите медали", каза президентът на Спортната федерация на глухите в България Николай Бозев, който почти всеки ден е в залата и гледа тренировките на момчетата.

Състав на България за Европейското първенство по футзал в Италия: Пламен Петков, Христо Петков, Иво Бошнаков, Ванко Недялков, Пламен Симеонов, Румен Димитров, Сашо Александров, Теодор Йорданов, Николай Иванов, Христо Сапаревски, Теодор Жеков, Владимир Станчев и Василен Грозев.

Помощник треньори: Филип Филипов и Иван Стойков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моци за жребия с Левски за Купата: Ще стане хубав мач
Моци за жребия с Левски за Купата: Ще стане хубав мач
Съдът остави в ареста обвиняемия за смъртта на таксиметровия шофьор в София
Съдът остави в ареста обвиняемия за смъртта на таксиметровия шофьор в София