НОВИНИ

Националната статистика отчете рекорден спад на бизнес климата

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:24, 30.04.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
националната статистика отчете рекорден спад бизнес климата

Само за месец общият показател за бизнес климата у нас се е сринал с 41,7 пункта, с което се доближава до нивата си през 1997 г.

Националният статистически институт (НСИ) отчете рекорден спад на общият показател за бизнес климата през април. Основната причина е влошаването на всички сектори от икономиката в условията на извънредно положение. Общият спад на показателят за бизнес климата е 41,7 пункта, с което данните се доближават като стойност до тези през 1997 г.

Данните на НСИ освен това показват тотално разминаване на прогнозите за развитие на икономиката преди да бъде обявена пандемията от коронавирус. Показателят за бизнес климат се различава от планирания с 37 пункта в отрицателна посока.

Статистиката изследва основните сфери на икономиката - промишленост, търговия, строителство и услуги. Най-негативни са очакванията на фирмите, които се занимават с търговия на дребно. Спадът на показателят за бизнес климат в тази сфера е 52 пункта. Основна причина за това е нарастващия песимизъм и влошените очаквания на търговците.

Следващият сектор, в който фирмите констатират най-голямо влошаване на средата, е секторът на услугите. Там намалението е 47 пункта. Бизнесът очаква, че хората, ползващи услуги, ще стават все по-малко заради влошената икономическа обстановка и след излизане от извънредното положение.

В сектора на строителството показателят за бизнес климат намалява с 45,6 пункта. От бранша са ревизирали и прогнозите си за следващите три месеца, като те са влошени спрямо предварителните проекти на компаниите. В сектора от НСИ установяват и увеличаване на броя на дружествата, които плащат със закъснение.

При промишлеността спада на бизнес климата е 31,8 пункта. От фирмите отчитат средно натоварване на мощностите си от едва 67,9%, което е намаление с повече от 10 процентни пункта. Освен това се очаква и понижение на цените в сферата на индустриалните стоки, заради по-ниското търсене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избраха временен кмет на Благоевград
Избраха временен кмет на Благоевград
Пожар гори край руенското село Просеник
Пожар гори край руенското село Просеник