Националният военноисторически музей отбелязва 6 май с онлайн активности

от БНТ
10:42, 04.05.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Още
националният военноисторически музей отбелязва онлайн активности
Снимка: Архив/БГНЕС

В Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, Националният военноисторически музей (НВИМ) представя на своята публика различни онлайн активности.

Специално за празника е създадено виртуално и интерактивно съдържание „Заедно на 6 май“, което ще бъде качено в сайта на Музея в секция „Виртуален музей“, както и в страниците и профилите на НВИМ в социалните мрежи.

Дигиталната изложба „За Българската армия – за почест!“, която тематично е обвързана с историята и традициите на отбелязването на празника на Българската армия ще бъде достъпна онлайн от 6 май.

Изображения от парадите от 1885 г. до днес ще направят всички съпричастни на тържествата, които не прекъсват и по време на войните за национално освобождение и обединение.

В онлайн атракцията „Експонатите оживяват“ ще бъдат виртуално отворени част от експонатите от външната експозиция на Музея, предоставяйки възможност на всеки да разгледа вътрешността на кабините им под формата на 360-градусови снимки.

За най-малките почитатели на Музея е създадена специална онлайн детска зала „За децата“, в която е представена историята на военния орден „За храброст“, тъй като 6 май е и празник на кавалерите на това най-старо и популярно отличие. Малките посетители ще разберат кой го е създал, кога е било първото награждаване, с какво орденът е особено важен за българската история и защо всеки, който носи орден за храброст на гърдите си, е герой.

Музейният екип е подготвил и ретроспективен видеоматериал за отбелязването на 6 май в Музея с вярата, че догодина на празника посетителите отново ще похапват от войнишката музейна боб чорба и ще се радват на живо на изложби, атракции и инициативи.

В отбелязването на 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия, онлайн ще участват и филиалите на Националния военноисторически музей – Военноморски музей – Варна, Парк-музей на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ и Музей на авиацията – Крумово.

На празничния 6 май бъдете и с програмата на БНТ1, където минути преди 7 ч ще започне специалното издание на Сутрешния блок, което ще продължи до обедната емисия в 12 ч. Водещи на предаването ще бъдат Христина Христова и Спас Кьосев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фенове отбелязват деня на "Междузвездни войни"
Фенове отбелязват деня на "Междузвездни войни"
Спецакция срещу битовата престъпност се провежда в Ботевград
Спецакция срещу битовата престъпност се провежда в Ботевград