НОВИНИ

Над 200 000 деца ще бъдат подкрепени с мерки по Европейската гаранция за детето

bnt avatar logo
от БНТ
16:13, 20.04.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Образование
Слушай новината

„Над 200 000 деца от уязвимите групи ще бъдат подкрепени с изпълнението на националния план на България за изпълнение на Европейската гаранция за детето. Той включва мерки в областта на ранното детско развитие, образование, здравеопазване, здравословно хранене, жилищно настаняване, които се финансират от Европейския социален фонд +“. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров при откриването на среща на високо равнище в София за отбелязване на постиженията от изпълнението на 3-годишната пилотна програма за преодоляване на детската бедност и социалното изключване, която беше въведена в България, Германия, Гърция, Италия, Испания, Литва и Хърватия.

Форумът се организира от Европейската комисия, УНИЦЕФ и правителството на България.

Вицепремиерът Лазаров подчерта, че България си е поставила за цел намаляването на броя на децата в риск от бедност или социално изключване със 196750 лица до 2030 г. Той припомни, че в рамките на пилотния проект са предоставени ключови услуги, фокусирани към децата и семействата от уязвими групи. Сред тях са патронажна грижа и индивидуализирана подкрепа, ранна детска интервенция, приобщаващо предучилищно образование и услуги за превенция и подкрепа.

В България пилотната програма се изпълняваше от УНИЦЕФ в партньорство с Министерството на труда и социалната политика в 10 общини на територията на областите Бургас, Сливен и Стара Загора. Чрез нея бяха подкрепени над 16 000 деца и над 10 000 родители, които получиха достъп до 4 вида услуги: патронажни грижи за бременни жени и семейства с малки деца, ранна детска интервенция, приобщаващо училищно образование и услуги за превенция и подкрепа.

„Дълбоко вярвам, че когато инвестираме в децата, ние инвестираме не само в следващото поколение, а и в просперитета на нашите общества, което ще допринесе за постигането на общите ни цели за подобряване на детското благосъстояние“, каза в заключение вицепремиерът Лазар Лазаров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристоф Галтие: Смятам да бъда треньор на ПСЖ през следващия сезон
Кристоф Галтие: Смятам да бъда треньор на ПСЖ през следващия сезон
Община Пловдив потвърди: Ботев Пд - Левски на 29 април от 20.00 часа на "Колежа"
Община Пловдив потвърди: Ботев Пд - Левски на 29 април от 20.00 часа на "Колежа"