НОВИНИ

Над 3200 души ще бъдат изведени от домовете за хора с увреждания

bnt avatar logo
от БНТ
13:37, 28.11.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
хора с увреждания
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Над 3200 души ще бъдат изведени от Домовете за пълнолетни лица с увреждания, които ще бъдат закрити в рамките на втория етап от процеса на деинституционализацията на дългосрочната грижата за възрастни. Те ще бъдат настанени в нови социални услуги от семеен тип.

Подготовката и извеждането им от институциите от стар тип ще бъде реализирано по мярката "Продължаваща подкрепа за дългосрочна грижа" по Програма "Развитие на човешките ресурси", която беше одобрена от Комитета за наблюдение. Операцията е от стратегическо значение и е с бюджет от 12 млн. лв. Конкретен бенефициент е Агенцията за социално подпомагане, а допустим асоцииран партньор е Министерството на здравеопазването.

Допустимите дейности по мярката включват създаване и обучение на екипи за извършване на подготовка за извеждане, психологическо консултиране, оценка на специфичните медицински потребности и оценка на нуждата от интензивна подкрепа от специалисти. За настанените в Домовете за пълнолетни лица с увреждания ще бъде извършена индивидуална оценка и начертан план за извеждането. За хората, които са трайно настанени в държавни психиатрични болници, също ще бъде изготвена оценка на потребностите и ще бъдат насочени към подходящи социални услуги. За екипите, които извършват дейностите по проекта, ще бъде осигурена супервизия.

Основната цел на процедурата е да бъдат осигурени подходящи социални услуги от резидентен тип и адекватна интегрирана подкрепа за хората, които в момента живеят в Домове за пълнолетни лица с увреждания или са трайно настанени в държавни психиатрични болници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в "Пирогов": Национален консултант получи ниска оценка на конкурс за началник клиника
Напрежение в "Пирогов": Национален консултант получи ниска оценка на конкурс за началник клиника
Продължава разчистването на паднали клони и прекършени дървета в София
Продължава разчистването на паднали клони и прекършени дървета в София