НОВИНИ

Надежда Йорданова: КС днес блокира възможността за реформа на съдебната власт

Надежда Йорданова
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:11, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Конституционният съд днес блокира възможността за реформа на съдебната власт, която да въведе възможно най-високи гаранции за независим съд, отчетна прокуратура и да ограничи властта на главния прокурор. С това решение се задълбочава кризата в страната, породена от липсата на справедливост. Това написа във Фейсбук Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Йорданова е един от вносителите на последните изменения в Конституцията, приети в края на миналата година и обявени за противоконституционни с решение на Конституционния съд от днес.

Според Йорданова в мотивите на решението се защитава тезата, че пирамидалната структура на прокуратурата и властта на главния прокурор върху всички прокурори са гаранции срещу злоупотребата с власт.

"Ежедневните примери сочат точно обратното. В анкетните комисии в Народното събрание за Нотариуса и Осемте джуджета чухме как мрежите за нерегламентирано влияние върху прокуратурата и съда създават каста от недосегаеми. С това решение Конституционният съд за пореден път отказа да излезе от капана, поставен в Решение №3 от 2003 г., с което присвои власт, дописвайки Конституцията. Предпочете да остави всевластието и безотчетността на главния прокурор, вместо да затвърди гаранциите за истински независим съд", посочва Йорданова.

Това решение ще има сериозни последици за правовия ред в България - чадърите и зависимостите в прокуратурата ще продължават да подклаждат чувството за несправедливост в българското общество. Ще продължим да се борим за изграждане на институциите на правовата държава, които осигуряват справедливост за гражданите и могат да дадат истински отговор на злоупотребата с власт, заявява Надежда Йорданова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меморандум за широк ляв фронт: Представители на 17 формации се събраха в Стара Загора
Меморандум за широк ляв фронт: Представители на 17 формации се събраха в Стара Загора
Ваканция от 17 до 31 август си гласуваха депутатите
Ваканция от 17 до 31 август си гласуваха депутатите