НОВИНИ

Надзорният орган на ЕС призова за забрана на шпионски софтуери като "Пегас"

надзорният орган призова забрана шпионски софтуери пегас
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:06, 15.02.2022
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Слушай новината

Европейският надзорен орган по защита на данните (European Data Protection Supervisor, EDPS) призова шпионският софтуер „Пегас“ на израелската компания NSO Group и подобни на него софтуери да бъдат забранени в ЕС, съобщи Ройтерс.

"Забраната за разработване и внедряване на шпионски софтуер с възможности на „Пегас“ в ЕС би била най-ефективният начин за защита на нашите основни права и свободи", цитира агенцията откъс от изявление на EDPS.

В него се казва също, че използването на "Пегас" може да доведе до безпрецедентно ниво на намеса, "което може да засегне най-интимните аспекти на ежедневието".

В средата на лятото на миналата година базираната във Франция неправителствена организация Forbidden Stories и 17 медии от различни държави публикуваха разследване, в което се твърди, че десетки хиляди хора по света може да са били следени от "Пегас" - троянски кон за мобилни телефони.

Израелската компания NSO Group, която е разработила софтуера, твърди, че правото за използване на „Пегас“ е предоставено изключително на държави и правителствени агенции със специално разрешение от израелските власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович е готов да жертва Големия шлем, но няма да се ваксинира
Новак Джокович е готов да жертва Големия шлем, но няма да се ваксинира
Тежка катастрофа на бул. "Цар Борис III" в София, трима души са в болница
Тежка катастрофа на бул. "Цар Борис III" в София, трима души са в болница