НОВИНИ

НАП поема контрола над хазарта

нап поема контрола хазарта
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:56, 16.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене промени в Закона за хазарта. Дейността на сегашната Агенция по хазарта ще се прехвърли на Националната агенция по приходите.

"В крайна сметка това са приходи, това е контрол. НАП има достатъчно сериозен персонал, който е разположен на територията на цялата страна и много лесно може да осъществява контрол върху всички хазартни обекти за разлика от която и да било агенция. Смятам, че и събираемостта ще се подобри значително", обясни след заседанието председателят на комисията Менда Стоянова.

Първоначалният вариант на промените предвиждаше Комисията по хазарта да се преобразува в Агенция по хазарта. От подчинение на министъра на финансите да премине под шапката на Министерски съвет.

Другата промяна е свързана с приходите на спортния тотализатор от моментни лотарийни игри.

"Искаме част от тях, след като се платят печалбите и съответно данъците да отиват за култура, както и изграждане и ремонти на спортни съоръжения в общинските и държавните училища", поясни Стоянова.

Третата група промени, които са приети от комисията и предложени от Валери Симеонов са свързани с откриването на нови хазартни зали. Сериозно са завишени изискванията за получаване на лиценз и поддържане на такъв за всяка игра. За първи път е въведено изискване за сериозен капитал. Той е 3 млн. лв за казината и онлайн и 1 млн. лв за игралните зали.

Увеличени са сериозно изискванията за инвестиции за всеки един обект, който се лицензира. Въвежда се и еднократна такса, около 500 000 лева за игрална зала и по-висока за казина. Тя се плаща при получаването на лиценз и отива в приходите на бюджета.

"Считаме, че всичките тези промени ще доведат до ограничаване на разпространението на хазартните обекти, защото те трябва да бъдат вече и по-рентабилни", обясни още Менда Стоянова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Вельов става депутат от ГЕРБ на мястото на Джема Грозданова
Калин Вельов става депутат от ГЕРБ на мястото на Джема Грозданова
Временно отстранени са полицаите, проверявани за употреба на сила при протестите
Временно отстранени са полицаите, проверявани за употреба на сила при протестите