НОВИНИ

Напрежение във Врачанската болница заради непрекъснат ръст на ковид пациенти

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 03.11.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Усложнява се COVID ситуацията и в Северозападна България. В Монтана продължава да е критична обстановката, където заразените са най-много, а процентът на ваксинираните е най-нисък.

В последните дни обаче се усеща напрежение и във Врачанската болница, където расте броят на хоспитализираните. Най-често до недостиг се стига при интензивните легла.

Във Враца днес новозаразените са 1000 на 100 000 души, но той непрекъснато расте. Персоналът в болницата е на предела на силите си.

Регулярно се увеличава броят на леглата в ковид отделенията в различни болници. В МБАЛ-Враца са около 70 леглата, пет от тях са за интензивно лечение, които почти винаги са заети.

За разлика от предишната вълна, пациентите, които са вече с тежка инфекция и постъпват при нас, смъртността е изключително висока. За съжаление. Повечето от пациентите обаче са неваксинирани. Смятам, че трябва да се замислят всички за здравето си и трябва да се ваксинират и да използват предпазните средства както трябва, това е от изключително голямо значение, каза д-р Ростислав Стефанов - началник ОАИЛ МБАЛ "Хр. Ботев", Враца.

Все по-навреме се търси лекарска помощ от пациентите, споделя общопрактикуващият лекар д-р Емил Миленков. Въпреки това все още се наблюдава и самолечение.

Отиват в аптеката, купуват си най-често започват с антибиотици, което е много погрешна първоначална стъпка. Поне в моята практика се обръщат своевременно. Ние използваме всеки момент когато идват по някакъв друг повод, било за лекарства и профилактични прегледи, им напомняме, че при първи симптоми, дори и най-безобидните, е желателно да се свържат със своите лични лекари, казва д-р Миленков.

Въпреки че имунизационният кабинет пред областната болница затвори врати поради слаб интерес, от РЗИ предприеха други действия за насърчаване на ваксинационния процес като осигуриха мобилни кабинети пред няколко хипермаркети във Враца. Медицинските екипи разполагат с всички одобрени от ЕС ваксини срещу COVID.

Репортер: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават акциите на полицията в Бургаско срещу търговията с гласове
Продължават акциите на полицията в Бургаско срещу търговията с гласове
Шофьор загина в тежка катастрофа край Айтос
Шофьор загина в тежка катастрофа край Айтос