НОВИНИ

Нарендра Моди покани папа Франциск да посети Индия

нарендра моди покани папа франциск посети индия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:43, 30.10.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът на Индия Нарендра Моди покани папа Франциск да посети страната му, което е значителен напредък в отношенията с главата на католическата църква, съобщава АФП.

Моди, който е в Италия за срещата на върха на Г-20, се срещна с папа Франциск във Ватикана. Двамата разговаряха повече от час - далеч отвъд предвидените 20 минути.

"Имах много топла среща с папа Франциск. Имах възможността да обсъдя с него широк кръг от въпроси и го поканих също така да посети Индия", написа Моди в Туитър след разговорите.

В уебсайта за религиозни новини Crux е записано, че папата има желание да посети Индия, а преди няколко години Ватиканът дори е изготвил график за визита там.

Папа Франциск иска да посети втората по население страна в света, за да настоява за защитата на религиозната свобода. Активисти казват, че религиозните малцинства в Индия са изправени пред повишени нива на дискриминация и насилие, след идването на власт през 2014 г. на хиндуистката националистическа партия Бхаратия Джаната (BJP) на Моди.

Въпреки че мюсюлманите в страната, които съставляват около 14% от населението, са понесли най-тежко проявите на дискриминация, християните, които съставляват малко над 2%, също са претърпели увеличение на докладваните прояви на насилие.

Последното посещение на папа в Индия е осъществено от папа Йоан Павел Втори през 1999 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съчетанията на Боряна Калейн от многобоя в Япония (ВИДЕО)
Съчетанията на Боряна Калейн от многобоя в Япония (ВИДЕО)
Призрачните къщи за Хелоуин се завръщат
Призрачните къщи за Хелоуин се завръщат