НОВИНИ

Наша сънародничка създаде българско училище в Милано

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 30.05.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Образование
Слушай новината

Преподавателка от Дупница създаде българско училище в Милано, което все повече набира популярност сред българите, които живеят в Северна Италия. Тази учебна година в него се обучават 80 деца от първи до 12-и клас.

Гергана Христова е завършила Българска филология в Софийския университет, а от 20 години живее в Милано. Идеята за откриване на българско училище дошла, след като тя самата дълги години искала да преподава на български в Италия, но училище, където да го направи, липсвало.

"Винаги си казвах, ако някой направи училище, бих се включила в преподаването. И чаках доста време, а след това се роди големият ми син и аз реших да не чакам повече, ами да се заема аз, така че в началото бях сама", разказва преподавателката.

Гергана намерила съмишленици и така още 11 учители станали част от екипа в българското училище.

"Началото беше трудно, защото не знаехме как да се организираме, освен това и не всички деца владеят добре български, така че ние сме на границата на чуждоезиковото обучение", допълни тя.

Часовете се провеждат през почивните дни, тъй като училището е допълнително занимание за учениците. Преподава се български език, литература, история и география на България.

"Естествено включваме фолклор, включваме традиции, обичаи, правим възстановки на коледни обичаи и на традиции, правим мартеници, задължително правим сурвачки, и децата с огромен ентусиазъм се включват", коментира Гергана.

"Аз се родих тук в Италия, ама знам български, всяка година ходя в България, Благоевград. Забавно ми е", каза Иван Хайдушки.

За труда си да обучават деца на български в Италия екипът получава любов и признания, разказва още Гергана Христова.

"Ако не е любовта и убеждението, вътрешното убеждение, че това, което правим, е важно, ценно, не бихме правили това, което правим", категорична беше тя.

В учебното заведение вече предлагат три форми на обучение - присъствено, онлайн и смесено.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън се е оженил тайно?
Борис Джонсън се е оженил тайно?
Ваксиниране по избор в софийските паркове и днес
Ваксиниране по избор в софийските паркове и днес