НОВИНИ

Не на "партийното номадство", решиха в НС

Ще могат ли да се обединяват независимите депутати в нова парламентарна група?

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:25, 12.07.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

В пленарна зала депутатите обсъждат правилника си за работа и възможността независими народни представители отново да влизат в парламентарни групи. Едно от важните решения, които взеха досега е да се запази забраната за партийното "номадство".

"С какво е повече Георги Свиленски като народен представител от Рамадан Аталай например?", попита Георги Свиленски - ПГ на "БСП за България".

"Искам да разбера каква е тази промяна в БСП или някои от техните народни представители, които искат да върнат т.нар. "партийно номадство", което дълги години обществото намираше за изключително порочна практика. Независими народни представители могат да членуват в комисии и в момента, така че не е някакво откритие, което да сте предложили", каза Христо Гаджев от ГЕРБ.

"Ситуацията днес е такава, че имаме три вида независими депутати, които не може да слагате под един знаменател. Имаме изключени, напуснали, разпаднали се", заяви заяви Калоян Методиев - нечленуващ в парламентарна група.

"Днес това е единствената група в растеж. Докато бях сам можеше да не ми се отговаря на писмата и да обикалям коридорите, да не е участвам в комисии", посочи Христо Гаджев - ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Морално е когато едни хора са излъгали своите избиратели и са нарушили обещани да си да няма същите възможности, които им дава правото на парламентарната група, която е формирана, благодарение на доверието на стотици хиляди избиратели", посочи Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане".

"Трябва да си дадем сметка, че този парламент няма да има дълъг живот. Затова моето предложение е да използваме този дебат днес в политическата му част и да се опитаме да мислим дали конструирайки този правилник сега можем да осигурим такава работа на парламента, че да се приемат няколко важни закона, за които се твърди, че са важни за битовия проблем. Може би трябва да им направим някакъв клуб, където да се събират да имат компютър, да не се скитат по коридорите като бащата на Хамлет. Това е човешко, защото 40 човека вече са изпаднали от традиционния оборот на парламента", каза Любо Дилов - син.

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готови ли са ПП-ДБ да вземат втория мандат?
Готови ли са ПП-ДБ да вземат втория мандат?
Спортни новини 12.07.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 12.07.2024 г., 12:20 ч.